Megváltoztathatja az egész társadalmat a koronavírus?

HáziPatika

A világjárványoknak komoly hatásuk lehet a társadalmi és politikai berendezkedésre, egy kutatócsoport elmélete szerint a mostani koronavírus-pandémia is alapjaiban változtathat meg számos társadalmi normát.

A koronavírus terjedésével életünk alapjaiban változott meg, a korlátozások bevezetése az olyan, eddig teljesen hétköznapi tevékenységeinket is megnehezíti, mint például a közlekedés vagy a bevásárlás. A történelem folyamán számos komoly világjárvánnyal szembe kellett már néznie az emberiségnek, és ezek közül több is drasztikus társadalmi változásokat eredményezett - írja az IFLscience cikke. Az egyik ilyen a pestis volt, amely az egész világon végigsöpörve emberek millióinak életét követelte, de emellett felgyorsított néhány olyan folyamatot is, amelyek komoly politikai-társadalmi átrendeződést eredményeztek. 

Koronavírus: ilyen lehet a második hullám

Úgy tűnik, a világjárványt kiváltó új koronavírus nyárra is velünk marad, a folytatást illetően viszont a szakértők is csak tapogatóznak. Elképzelhető egy második fertőzéshullám az őszi-téli időszakban, ami viszont azt jelentené, hogy a SARS-CoV-2 egyszeriben számos más, szintén légzőszervi megbetegedést kiváltó vírussal találná magát versenyhelyzetben. Kattintson a részletekért!

A pestis mindent megváltoztatott

A fekete halálként is emlegetett bubópestis az elmúlt évezred egyik leghalálosabb pandémiájáért volt felelős, amely az európai népesség közel felét kiirtotta. A Yersinia pestis nevű baktérium patkányok és bolhák közvetítésével több hullámban is megtizedelte a kontinens lakosságát a 14. és 19. század között. Mindez lavinaként indított el egy sor változást a népcsoportok politikai berendezkedésében.

Az akkori Európa társadalmát a szűk hatalmi elit, illetve az azt kiszolgáló, nagyrészt mezőgazdaságból élő jobbágyság alkotta. Mivel emberek milliói haltak meg a járvány miatt, a munkaerő lecsökkent, így pedig értékesebbé is vált. Végül a bérek emelése mellett a jobbágyság sorsa is sokat javult, majd a munkaerő robotizálását követően a földekről is egyre több ember jutott az iskolapadba, ami jelentősen növelte a társadalmi mobilitást. Emellett a járvány a nagy befektetők helyzetét is erősítette és a pénz is egyre kevesebb kézben összpontosult. 

A Virginiai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a COVID-19 is hasonló változásokat eredményezhet-e. E kérdés megválaszolásához nyomon követték a fekete halál hatását Közép-Európa német nyelvű régióiban. Ezeket a területeket ugyanis különböző súlyossággal érintette a járvány, így jól lekövethető, hogy azonos kultúrkörben milyen hatást gyakorolt a betegség a társadalmakra.

A világjárványoknak komoly hatásuk lehet a társadalomra. Fotó: Getty Images
A világjárványoknak komoly hatásuk lehet a társadalomra. Fotó: Getty Images

A középkori példát tanulmányozva azt látták, hogy a pestistől leginkább sújtott területek jobban befogadták a különböző politikai nézeteket. Ezekben a régiókban az emberek politikailag is aktívabbak voltak, a választások pedig kevesebb csalás és megfélemlítés mellett zajlottak. Összességében ezek a társadalmak a járványt követően nyitottabbakká váltak.

A kutatók azonban felhívták a figyelmet a pestisjárvány, illetve a mostani koronavírus-pandémia közötti alapvető különbségekre is: míg előbbi az európai népesség 30-60 százalékát ölhette meg, a COVID-19 a jelenlegi népesség alig 0,03 százalékának életét követelte eddig. Ráadásul a gyógyászat ma sokkal fejlettebb, mint a középkorban, illetve az orvosok is jóval felkészültebbek a betegségek diagnosztizálása és kezelése tekintetében.


A koronavírus-járvány munkaerőpiacra gyakorolt, hosszú távú hatásait még nehéz felmérni, itt ugyanis a korábbiakkal ellentétben nem a munkaerő lecsökkenése, hanem a termelés teljes leállása állította fejre a gazdaságot. Ha viszont a járvány a későbbiekben magasabb halálozással járó pandémiává válik, ami nagymértékben sújtja a munkaképes korúakat, az világszerte munkaerőpiaci átrendeződést hozhat magával, egyben komoly változást hozva a napjainkban is erősen szétváló társadalmi osztályok közötti egyensúlyban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag