Koronavírus: megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetését

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt kedden. Ezzel egy időben jóváhagyták az átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is.

A képviselők 192 igen szavazattal hagyták jóvá a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A jogszabályban az Országgyűlés felkéri a kormányt arra, hogy szüntesse meg a koronavírus-járvány miatt még márciusban kihirdetett veszélyhelyzetet. A törvénynek ez a paragrafusa a kihirdetését követő napon lép hatályba. A veszélyhelyzet megszüntetéséről ennek megfelelően a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Ez az a jogszabály, amellyel a parlament meghosszabbította a kormány által március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet és ez tette volna lehetővé, hogy a kabinet akkor is hozhasson rendkívüli rendelkezéseket, ha az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt nem ülésezik. Az igazságügyi miniszter, Varga Judit május végi nyilatkozata szerint várhatóan legkésőbb június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus veszélyhelyzet megszüntetése, koronavírus egészségügyi válsághelyzet
Döntöttek a veszélyhelyzet sorsáról a keddi ülésen. Fotó: MTI/Kovács Tamás

6 hónapig tarthat a válsághelyzet

A kormány továbbra is szükségesnek tartja azonban több, a koronavírus-járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését is. Ezért a parlament a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is elfogadta. Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Egyéb döntések

A koronavírus-járvány első hulláma gyakorlatilag már lezajlott, így az élet egyre inkább visszatérhet a régi kerékvágásba - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A részletekért kattintson ide!

Meghatározták a hatósági házi karantén szabályait is, különös méltánylást érdemlő esetekben pedig a karantén alóli felmentésre is lehetőséget adnak. Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban. A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A törvény megerősíti a koronavírus-járvány miatt, a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelekre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre december 31-éig.

Július 1-jéig ingyenes a parkolás

A törvény a fentieken kívül az iskolai tanév befejezéséről, az egyes vállalati adónemek bevallásának elhalasztásáról, az egyes ágazatokat megillető adó- és járulékkedvezményekről, a Széchenyi Pihenő Kártyára adható béren kívüli juttatás emeléséről, valamint a lejáró szociális és családügyi ellátások meghosszabbításáról is tartalmaz rendelkezéseket. Év végéig továbbra is 15 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül, érintéssel fizetni. Július 1-jéig marad az ingyenes parkolás, szeptemberig pedig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek. Különleges szabályokat fogadtak el a koronavírus-járvány miatt meghiúsult, az utazási irodák által szervezett utakkal kapcsolatban. Ez a többi között azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az irodák utalványt is adhatnak pénzvisszafizetés helyett.


Rögzítették azt is, hogy a rendezvények helyszínén való tartózkodásra a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg a koronavírus elleni védekezés jegyében. A veszélyhelyzet idején lejárt okmányok pótlására lesz idő, mert azok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek.

Kiderült, mikor döntenek az időseknek fenntartott vásárlási idősávról - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag