Koronavírus: a szakértő szerint ez növelné az oltási kedvet

A teljes magyar lakosság beoltására nem sok esély van, mert a gyerekek nagy része még nem is oltható. A felnőttek oltottsági arányát azonban bizonyos lépésekkel még fel lehetne tornázni Pusztai Erzsébet infektológus szerint.

El kellene törölni a regisztrációt

A COVID-19 elleni védőoltást a lehető legközelebb kellene vinni az emberekhez. Ezt úgy lehet megtenni, ha megszüntetik a regisztrációt, és nyílt oltópontokat hoznak létre, ahová az emberek akár az utcáról is bemehetnek felvenni az oltást, és még választhatnak is a vakcinák közül - vélekedett Pusztai Erzsébet az ATV Start című műsorában. Az infektológus szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor tetőzhet majd a hazai járvány negyedik hulláma, a felfutás viszont már szemmel láthatóan elkezdődött. A szakember arra számít, hogy október végére már jelentősen megnőhetnek a számok.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Egy férfit beoltanak a koronavírus ellen. Fotó: MTI/Komka Péter

A delta ellen így lehetne védekezni

Magyarországon is már a delta variáns terjed. Ezt a vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. Nézzük, mit lehet róla tudni.

Az infektológus figyelmeztetett, hogy a koronavírus delta variánsa rendkívül ragályos, különösen zárt térben. Éppen ezért fontos lenne, ha újra alapvető szokássá válna a maszkviselés. A szakértő elmondása szerint a delta variáns jellemzően náthaszerű, felső légúti tüneteket okoz, ezért aki ezeket tapasztalja - akár csak enyhe formában is -, legkésőbb ekkor azonnal kezdjen maszkot hordani - hogy ne adja tovább a fertőzést -, és lehetőleg teszteltesse magát.

Az általános és széleskörű tesztelést egyébként is rendkívül fontosnak tartja Pusztai Erzsébet. "A tesztelés az alapja annak, hogy megállapítsam, hol van fertőzött ember, akit el kell különíteni, ezzel megállítva a fertőzési láncot. Így lehet lokálisan intézkedni, és nem kell lezárni az egész országot" - magyarázta.

Dolgozók és betegek is megfertőződtek az új típusú koronavírussal a fővárosi Szent János Kórház sebészeti osztályán. A történtek miatt felvételi zárlatot rendeltek el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső