Évekig bujkálhatnak szuperbaktériumok a szervezetben

Akár közel egy évtizedig is hordozhatnak az emberek antibiotikumrezisztens baktériumtörzseket svájci kutatók szerint.

Napjainkban az antibiotikumrezisztencia terjedése jelenti az egyik legégetőbb közegészségügyi veszélyt világszerte. Az egyes gyógyszerek hatásával szemben ellenállóvá váló kórokozók a jövőben ahhoz vezethetnek, hogy ma még hatékonyan kezelhető fertőzésekkel szemben fegyvertelen marad az orvoslás. Éppen ezért igen nyugtalanító a Bázeli Egyetem kutatóinka frissen publikált felfedezése, mely szerint egyes szuperbaktériumok hosszú éveken keresztül fennmaradhatnak az emberi szervezetben.

E. coli baktériumtenyésztés
Súlyos fertőzéseket válthatnak ki az E. coli antibiotikumrezisztens törzsei. Fotó: Getty Images

Mint azt a LiveScience írja, a svájci kutatók két baktérium, a Klebsiella pneumoniae és az Escherichia coli rezisztens törzseit vizsgálták mintegy 73 kórházi betegnél. E baktériumok a többi között súlyos tüdőgyulladást, vérmérgezést és húgyúti fertőzést okozhatnak. Valahányszor a páciensek kórházi ellátásra szorultak a 2008 és 2018 közötti időszakban, mintát vettek tőlük genetikai elemzés céljából. A kórházi látogatások több mint egytizede kifejezetten feltételezett rezisztens bakteriális fertőzés nyomán történt. A kutatók összesen 76 mintában mutatták ki K. pneumoniae és 284 mintában E. coli rezisztens törzseinek jelenlétét.

E baktériumok képesek kolonizálni az emberi szervezetet, ami azt jelenti, hogy bár jelen vannak benne, de nem okoznak bajt. Időnként aztán, bizonyos körülmények között fertőzést válthatnak ki. A kutatási időszak alatt 1704 nap, azaz közel 5 év volt a leghosszabb idő, amíg egy beteg szervezetében folyamatosan ki lehetett mutatni a rezisztens K. pneumoniae baktériumot. Az E. coli esetében pedig 3387 nap, mintegy 9 év volt a rekord. „Ezek a páciensek nemcsak maguk betegedhetnek meg többször is ismétlődő jelleggel, de fertőzésforrást is jelenthetnek más emberek számára – egyfajta rezervoárként e kórokozók számára”mutatott rá a kutatást vezető Lisandra Aguilar-Bultet.

A genetikai vizsgálatokból arra is fény derült, hogy a baktériumok különböző törzsei gyakran ugyanazokon a rezisztenciát biztosító géneken osztoztak egy-egy beteg szervezetén belül. Ez arra utal, hogy a különböző törzsek között átadódhatnak ezek a gének, hozzájárulva az antibiotikumrezisztencia terjedéséhez. A tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra