Egyre több gyermekorvost jelentenek fel oltásellenes szülők

Bár többségük felelősen gondolkodik, egy szűk csoport célja, hogy megrendítse a magyar szülők védőoltásokba vetett bizalmát – figyelmeztetett dr. Havasi Katalin, a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) főtitkára, Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke.

A szakember annak kapcsán nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy jelenleg is folyamatban van egy felmérés, amely az oltásellenesség hazai helyzetét hivatott felmérni a házi gyermekorvosi praxisokban. Egyre több gyermekorvost jelentenek fel ugyanis szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Havasi szerint az oltásellenes lobbi súlyos károkat okozhat, és mára már nem csupán egy-egy elszigetelt esetről van szó.

kisbaba, védőoltás, vakcina, gyermekorvosi rendelő
A gyermekkori védőoltások súlyos fertőzésekkel szemben nyújtanak védelmet. Fotó: Getty Images

Ezzel együtt az MGYT főtitkára szerint a hazai átoltottsági arány világviszonylatban is nagyon jónak mondható olyan betegségek kapcsán, amelyek a múlt század elején még magas csecsemőhalálozást okoztak itthon. Hozzátette azonban, hogy „rendre megjelennek olyan valóságtartalommal nem bíró állítások”, amelyek egyedüli célja, hogy eltántorítsák a szülőket gyermekük beoltatásától. Leszögezte, e híresztelésekkel ellentétben nem igaz, hogy a kötelező védőoltások autizmust vagy bármiféle maradandó károsodást okoznának a kicsiknél, ahogy az sem, hogy a túl sok oltás megterhelné az immunrendszerüket.

Kitért rá, egyes szomszédos országokban nem olyan jó az átoltottság helyzete, mint nálunk. Emiatt viszont itthon is előfordulhatnak behurcolt fertőzések. Mivel évtizedek alatt az oltások nyújtotta védelem meggyengülhet, ezért a behurcolt kórokozók mind a nagyon fiatal, még oltatlan csecsemők, mind az idősebb korosztály körében súlyos megbetegedéseket válthat ki. Példaként említette a szamárköhögést, amely az utóbbi időben több európai országban is járványosan terjed, illetve Magyarországon is a korábbiaknál több gyermeket fertőzött meg idén.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra