Rájuk még mindig óriási veszélyt jelent a COVID-19

A koronavírus-fertőzés ma már az átlagos, egészséges emberekre nem jelent akkora veszélyt, mint amikor még alig tudtunk valamit az új vírusról, illetve még nem volt a betegség ellen védőoltás. Vannak azonban olyanok, akik fenyegetettsége ma is jelentősebb az átlagosnál.

A hematológiai betegek még mindig fokozottan veszélyeztetetteknek számítanak a koronavírus-fertőzés szempontjából, hiszen eleve legyengült immunrendszerük miatt a COVID-19 sokkal nagyobb eséllyel válhat súlyossá náluk. Ráadásul ezeknek a betegeknek rendszeres kórházi kezelésre van szükségük, az egészségügyi intézményekbe való rendszeres bejárás pedig fokozott kockázatot jelent.

„A hematológiai betegségek a vérképző rendszer megbetegedését jelentik, amely a többi között az immunrendszer működéséért is felelős. Ide tartoznak a leukémiák, a limfómák és a myeloma multiplex. Ezek a betegségek majdnem az összes esetben olyan immunhiánnyal járnak, amelyek egy fertőzés lezajlását – akár vírusról, akár bakteriális vagy gombás fertőzésről van szó – lényegesen hosszabbá, súlyosabbá vagy akár életveszélyessé is tehetik. Emellett  számos hematológiai betegség kezelése is úgy zajlik, hogy ezt a kedvezőtlen tendenciát tovább rontja; példa erre a csontvelő-átültetés vagy a kemoterápia, amelyek előszőr legyengítik a beteg szervezetét, és csak a kezelést követő első, kritikus időszak után erősödik meg a beteg védekezőrendszere” – mutatott rá dr. Bátai Árpád hematológus szakorvos, a Fejér Megyei Szent György Kórház osztályvezető főorvosa.

doktornő beszél betegével
A hematológiai betegek fenyegetettsége még ma is jelentősebb az átlagosnál. Fotó: Getty Images

Hogyan lehetnek nagyobb biztonságban a hematológiai betegek?

A szakember szerint el kell fogadni azt a tényt, hogy ezen betegségek esetében fokozott elővigyázatosságra van szükség. Családi látogatás, orvosi kontrollvizsgálat vagy bármilyen társasági esemény előtt át kell gondolni, megéri-e vállalni a kockázatot az adott helyzetben. Mérlegelni kell továbbá az oltás lehetőségét – még akkor is, ha valaki fél a mellékhatásoktól.

Épp az oltás adhatja meg a biztonságot egy olyan vírussal szemben, amely talán erősebb, mint a beteg szervezete” – mutatott rá dr. Bátai Árpád.

Fontos tudni, hogy akár járványhelyzet van, akár nincs, a hematológiai betegek minden egyes alkalommal kötelező koronavírus-szűrésen vesznek részt a kórházi kontrollt vagy kezelést megelőzően. Ez elsősorban azért történik, hogy az esetlegesen fertőzött páciensekről a vírus ne terjedhessen tovább, és ne veszélyeztesse a többi beteget. De természetesen ez a szigor nemcsak a betegek, hanem az orvosok védelmét is biztosítja, hiszen ha ők megbetegszenek és időlegesen kiesnek a gyógyításból, az mindenkinek veszteség. „A hematológiai betegeknél azért is hagytuk meg ezeket a járványhelyzet alatt érvényben lévő, szigorú szabályokat a járványhelyzettől függetlenül, mert egyes kezelések, immunterápiák – elsősorban a B-sejt-ellenes terápia és az őssejt-transzplantáció – a beteg eleve gyenge immunrendszerét ideiglenesen még tovább gyengítik.”

Védőoltásból minél több, annál jobb

Fontos, hogy a hematológiai betegek a lehető legtöbb védőoltást beadassák maguknak. Ez főként a krónikus, hosszú lefolyású betegségben szenvedő pácienseknél lényeges, hiszen náluk várhatóan gyorsabban csökken majd az az immunitás, amelyet egyetlen oltás nyújt nekik. A megfigyelések szerint a harmadik oltás egy hematológiai betegnél 20-30 százalékkal növeli a védettséget a második oltáshoz viszonyítva.

Persze van olyan eset is, ahol a kezelés kizárja az oltást. Ilyenkor az orvosnak kell mérlegelnie, hogy melyik jelenti a kisebb kockázatot: az oltást mellőzése és a kezelés folytatása, vagy a kezelés átmeneti felfüggesztése az oltás beadatása érdekében.

Hogyan csökkenthető még a kockázat?

„Szerencsére a technikai fejlődés is a betegek biztonságát támogatja: ilyen például az EESZT (Elektromos Egészségügyi Szolgáltatási Tér) és az egyre több orvosi területen digitálisan elérhető leletek, adatok, valamint azok az új, kórházi látogatást nem igénylő terápiás módszerek, amelyek az infúziós terápiákat helyettesíthetik, és sok esetben hasonló hatékonyságot tudnak biztosítani. Mindezeknek köszönhetően sok esetben szükségtelenné vált a személyes találkozás, a konzultációkat, sőt a kezelések egy részét távgyógyászatban is le tudjuk bonyolítani” – ismertette a szakember.

A szigorú izolálási és dezinfekciós szabályok a hematológiai betegen mindennapjainak részévé váltak. Ezek – ugyanúgy, mint a járvány kitörésekor – a betegek közeli hozzátartozóira és a legenyhébb felső légúti megbetegedésekre is vonatkoznak. Fontos kiemelni, hogy kizárólag a betegek és az orvosok szoros együttműködése és a prevenciós intézkedések betartása teszi lehetővé a koronavírus-fertőzés kontroll alatt tartását, valamint azt, hogy a hematológiai betegek most is ugyanazokban a korszerű terápiákban részesülhessenek, mint a COVID-19 megjelenése előtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra