Falus András: 217 Covid oltás extremitás, és nem is jelent 217-szeres hatást

Egy 62 éves férfi 217 Covid oltást adatott be magának, az okokat és a következményeket is vizsgálják. Falus András immunológus honlapunknak elmondta: ez nyilvánvalóan egy extremitás, de normál esetben nem lehet túladagolni egy oltóanyagot.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, egy német férfi bő két év leforgása alatt – állítása szerint – 217-szer adatta be magának a koronavírus elleni oltást, ebből 134 immunizálást hivatalosan is meg tudtak erősíteni. Az azóta elvégzett vizsgálatok eredményei szerint a történtek ellenére normálisan működik az immunrendszere. 

oltás, vakcina
Vajon miért adatta be magának ennyiszer? Fotó: Getty Images

Óriási kárt okozhatott volna

Minél több az oltás, annál nagyobb az immunitás – gondolhatta a férfi, ezzel a túlzott lelkesedéssel azonban akár egy krónikus gyulladást is kiválthatott volna Falus András szerint. Az immunológus honlapunknak elmondta: egy-egy vakcina hatóideje egyénenként és életkorral is változik, jelen esetben úgy tűnik, a sok oltás nem károsította a szervezetét. Ez azzal magyarázható, hogy az immunrendszer kapacitása általában véve nagyon nagy. „Ezért is téves egyébként az a nézet, hogy "kimerül" az immunrendszer a sok oltástól. Nyilván az említett eset extremitás, de normál esetben nem lehet túladagolni egy oltóanyagot” – fogalmazott Falus András. 

Kérdésünkre, hogy kiürülhet-e a szervezetből valaha ennyi oltóanyag, vagy a 62 éves férfi ezzel már élete végéig védett lesz a vírussal szemben, az immunológus kifejtette: „az oltóanyag egy része kiürülhet, több vakcina hatására azonban az immunmemória elnyújtottabban érvényesül. Ez persze jelen esetben – amennyiben a hír egyáltalán igaz – nem jelent 217-szeres hatást.” A The Guardian beszámolója szerint a férfi semmilyen – vakcinával kapcsolatos – mellékhatásról nem számolt be, illetve nem fertőződött meg a koronavírussal, ennek azonban a szakember szerint egyéni okai lehetnek. 

Falus András
Falus András immunológus (Fotó: Fülöp Máté)

A kutatók elmondása alapján egyébként a férfi magánéleti okokra hivatkozva kérte ennyiszer a vakcinát, a miértekről azonban ennél többet nem osztottak meg. A Spiegel információi szerint ugyanakkor a férfi ellen büntetőeljárás indult. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy oltási igazolásokat akart eladni olyanoknak, akik nem oltatták be magukat és emiatt szembe kellett nézniük a pandémia idején bevezetett korlátozásokkal.

Jól reagált a szervezete

A férfit vizsgáló Erlangen-Nürnbergi Egyetem kutatói a Lancet Infectious Diseases című orvosi folyóiratban tették közzé eredményeiket. Ezek alapján kiderült, hogy a férfi immunrendszere nem károsodott, más kórokozókkal szemben normál módon működött. "Összességében nem találtunk gyengébb immunválaszra utaló jeleket, inkább az ellenkezőjét" – ismertette a tanulmány egyik vezető szerzője. Katharina Kocher arról számolt be, hogy bizonyos immunsejtek és a Covid-19-et okozó vírus elleni antitestek jelentősen nagyobb mennyiségben voltak jelen a férfi szervezetében, mint azoknál, akik csak három oltást kaptak. A kutatók mindazonáltal felhívták a figyelmet arra, hogy egyedi esetről van szó, messzemenő következtetéseket tehát nem lehet levonni az eredményekből. Egyúttal óva intik a lakosságot attól, hogy kövessék a férfi példáját, hiszen ennyi oltás kellemetlen és szükségtelen mellékhatásokat okozhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra