Akár egy enyhe fertőzés is kiválthatja a súlyos Covid-szindrómát

A most felfedezett állapot potenciálisan halálos kimenetelű is lehet.

Ritka, de halálos autoimmun betegség ütötte fel a fejét Észak-Angliában, és az új kutatások szerint a járvány a COVID-19-hez köthető. Az Anti-MDA5 pozitív dermatomiozitisz néven ismert betegséget a világjárványt megelőzően főként ázsiai népességben figyelték meg, most azonban Yorkshire lakosai között is egyre nagyobb számban fordul elő – számol be egy friss brit kutatás eredményeiről az IFL Science.

Így függ össze a koronavírussal

A betegséget az MDA5 nevű enzimet támadó antitestek váltják ki. 2020 és 2022 között a yorkshire-i orvosok az MDA5 autoimmunitás eddig nem tapasztalt hatvan esetéről számoltak be, amelyek nyolc halálesetet okoztak. Ezt elemezve a kutatók rámutatnak, hogy az esetek hirtelen megnövekedése egybeesett a koronavírus-fertőzések nagy hullámaival a világjárvány csúcséveiben. Ez azonnal felkeltette a figyelmüket, mivel az MDA5 egy RNS-receptor, amely kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2-vírus felismerésében.

„A koronavírus-világjárvány második évében a mi régiónkban (Yorkshire) megugrott az anti-MDA5 pozitivitás tesztelésének aránya, ami azért volt figyelemre méltó, mert ez viszonylag ritka az Egyesült Királyságban” – írják a tanulmány szerzői. Ez a jelenség szerintük valószínűleg „az MDA5+ betegség egy különálló formáját jelzi a COVID-19 időszakában.

Összességében a hatvan beteg közül csak nyolcnak volt korábban pozitív a COVID-19-tesztje, ami arra utal, hogy sokaknak tünetmentes fertőzéseik lehettek, amelyekről nem is tudtak. Vagyis még a kezdeti tüneteket nem okozó enyhe fertőzések is elegendőek lehetnek az MDA5 autoimmunitás kiváltásához. A kutatók szerint a jelenség valószínűleg nem korlátozódik Yorkshire-re, és a világ minden tájáról érkeznek majd jelentések a betegségről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra