Jönnek az ünnepek és a családi viták a járványról - infografika

Hipp-hopp nyakunkon az ünnepi szezon, ami az év egyik legboldogabb, ám kifejezetten stresszes időszaka. Idén a mentális nyomáshoz hozzájárul a szűnni nem akaró covid-járvány is. A politikáról, a pandémiáról, a megélhetésről persze mindenkinek megvan a véleménye. Elmondhatjuk, de nem mindegy, hogyan.

Lassan a magyarokat (és nem csak őket) legalább annyira megosztják a covid-járvánnyal kapcsolatos álláspontok, mint a politika. Az egyre feljebb ívelő negyedik fertőzéshullám láttán akár nagy tétekben is fogadhatnánk, hogy a családi összejöveteleken az egyik leggyakrabban előkerülő téma az lesz, hogy mit kellene kezdeni a COVID-19-cel, hogyan kellene viszonyulni hozzá, mit kellene tennie a kormánynak, a hatóságoknak, a közösségeknek és az embereknek.

veszekedés
Mindenkinek megvan a véleménye, de a veszekedés elkerülhető. Fotó: Getty Images

Sajnos jó esély van arra is, hogy az ünnepi hangulatot a legjobb szándék ellenére is elrontja egy sarkos megjegyzés miatt felparázsló vita. Ezúttal nem abban akarunk tanácsot adni - vagy igazságot tenni a tudományos kutatásokat felhasználva -, hogy kinek van igaza az oltásokkal, a maszkviseléssel vagy a korlátozások bevezetésével kapcsolatban. Abban szeretnénk segíteni, hogy e súlyos problémákat (vagy bármilyen másikat) érintő beszélgetések úgy folyhassanak, hogy abból ne legyen veszekedés .

Privát és nyilvános

Sőt, ennél tovább megyünk. A tanácsaink kiterjednek az online kommunikációra is, hiszen - különösen a mostani járványhelyzetben - sok rokonnal vagy baráttal valószínűleg csak valamilyen digitális csatornán tudunk érintkezni, találkozni. Ha a beszélgetésre nem privát csatornát használunk, és a véleményünket sokan láthatják, megtörténhet, hogy olyanok is hozzászólnak, akiket talán nem is ismerünk. Ha nem vigyázunk, az eszmecserét gyorsan felválthatja a szájkarate.

Ahhoz, hogy hatékonyan és békésen tudjunk kommunikálni, két dologra biztosan szükségünk van. A beszélgetőpartnerünk szándékának felismerésére és olyan nyelvi eszközökre, amelyekkel produktívan, nem konfrontatív módon lehet beszélgetni, és segíteni szeretteinknek, barátainknak, ismerőseinknek a hiteles információk és források keresésében.

Az ilyen beszélgetések nem könnyűek, mert Magyarországon az egészségértés nem áll túl magas szinten, ráadásul a valótlanságok, a hamisított tartalmak, a manipulált fényképek és videók vagy összeesküvés-elméletek befogadására elég nagy a hajlandóság.

Egy kutatás szerint a netes trollokat sokszor a szadizmushoz, a pszichopátiához és a macchiavellizmushoz kapcsolható vonások jellemzik. A trollkodás a szadizmussal mutatta a legszorosabb kapcsolatot. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy egyesek élvezik, ha mindennel vitatkoznak és szándékosan fájdalmat okozhatnak másoknak.

Ha valaki még sohasem hallott arról, hogyan lehet kiszűrni a manipulált tartalmakat, az online csevegések során pedig a manipulátorokat, a provokátorokat vagy a trollokat, nézze meg az Idea Alapítvány honlapján az erre felkészítő tartalmakat. Akit az összeesküvés-elméletek kiszűrése érdekel, meglátogathatja az Európai Unió e célra létrehozott weboldalát . Mi viszont egy infografikán foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

vitakultúra infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra