Bele lehet halni egy lyukas fogba?

A gondolat, miszerint a fogszuvasodás életveszélyes lehet, először abszurdnak tűnhet, de van rá bizonyíték, hogy a szájban megjelenő betegségeknek messzemenő hatásuk lehet. Az orvosok szerint azonban a magyarok csak a végső esetben fordulnak szakemberhez.

Régóta keringenek rémtörténetek arról, hogy tályogos fogból kiinduló szepszisbe belehaltak emberek. Sajnálatos, de a halálos veszélyt egy 2000 és 2008 közötti adatokat elemző amerikai kutatás is igazolta. A Journal of Endodontics folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a fogászati betegségekkel kórházba kerülő több mint 61 ezer beteg közül 66-an meghaltak. De a fog- és ínybetegségek nem csak ezen a módon veszélyeztetik az életünket.

Régóta széles körben elfogadott, hogy a rossz orális egészség és a szívbetegség összefügg, amit megerősített egy 2015-ös tanulmány . A Journal of Periodontology folyóiratban közölt cikk szerzői szilárd kapcsolatot találtak a szájhigiénia és a magas vérnyomás között, amely köztudottan a kardiovaszkuláris betegségek fontos kockázati tényezője. E betegségcsoport pedig az egyik legfőbb halálok a fejlett nyugati típusú társadalmakban - írja a howstuffworks.com .

fogorvos
A fog- és ínybetegségek veszélyesebbek, annál, ahogy általában gondolkodunk róluk. Fotó: 123rf

Van néhány más elmélet is, amely magyarázattal szolgál a szívbetegség és az ínybetegség közötti kapcsolatra. Az egyik szerint a szájüregi baktériumok a véráramba jutnak a vérző fogínyen keresztül, és a szívtájékra jutva részt vesznek az elmeszesedést, és érszűkületet okozó plakkok kialakításában. Ezek olyan komoly akadályt is képezhetnek a véráramlás útjában, ami szívrohamhoz vezethet. Egy másik elméletben a periodontális baktériumok által előidézet artériás gyulladás korlátozza a véráramlást, ami végül szívrohamot okoz. Az említett 2015-ös tanulmány azt állítja, hogy a gyulladás és a vérnyomás emelkedése összefüggésben lehet az íny- és fogbetegségekkel, illetve a potenciálisan szívbetegséget kiváltó magas vérnyomás betegséggel.

Nincs egyértelmű bizonyíték

Bár még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a rossz orális egészség szívbetegséget okoz, ez mégis komoly kockázati tényezőnek tűnik. Ez pedig megerősíti azt a lehetőséget, hogy a száj- és a test egészének kapcsolata sokkal nagyobb szerepet játszik az emberek egészségében és a jól létében, mint amennyire gondoltuk. S ebbe beletartozik mind az életminőség, mind pedig a hosszú élettartam . A kutatásoknak azt is bizonyítaniuk kell, hogy a periodontális betegségek kezelése csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A rossz orális egészség összefüggésbe hozható más betegségekkel is. Közéjük tartozik például a stroke, a demencia, a rheumatoid arthritis , többféle rák, a cukorbetegség, légúti fertőzések, terhességi problémák, a vesebetegség és akár az erekciós diszfunkció is. A legtöbb forgatókönyv szerint a fertőzött fogakból származó baktériumok a véráramába kerülnek, és így okoznak kárt.

Íny- és fogbetegségek kockázatai

Ha az íny- és fogbetegségek kockázatosak , akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezeknek melyek a fő kockázati tényezői. Annyi megállapítható, hogy a periodontális betegségek fő oka a dentális plakk (ezért nélkülözhetetlen a rendszeres fogmosás), de más dolgok is befolyásolják az íny egészségét.

Az életkor. A tanulmányok azt mutatják, hogy az idősebbek körében a legmagasabb a fog- és ínybetegségek aránya . A 65 évesnél idősebbek akár háromnegyede is küzdhet valamilyen ínybetegséggel.

Dohányzás. A dohányzás számos súlyos betegséggel kapcsolatban áll, így többek között a rákkal, a tüdő- és szívbetegségekkel. Az ínybetegségek kialakulásában és progressziójában is fokozott szerepe van a füstölésnek.

Genetika. A kutatások azt mutatják, hogy egyes emberek genetikailag fogékonyak az ínybetegségekre . Az agresszív szájápolási szokások ellenére vannak, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ínybetegség.

Stressz. A stressz számos olyan súlyos egészségi rendellenességhez kapcsolódik, mint a magas vérnyomás vagy a rák. A stressz a periodontális betegségeknél is megjelenik kockázati tényezőként, mert megnehezítheti a szervezet számára a fertőzések, köztük a fogínyen kialakuló betegségek leküzdését.

Gyógyszerek. Egyes gyógyszerek , például az orális fogamzásgátlók, az antidepresszánsok és bizonyos szívgyógyszerek negatívan befolyásolhatják a száj egészségét.

Fogcsikorgatás. A fogak összeszorítása vagy súrlódása túlzott erőhatást fejthet ki a fogak támasztószövetére, ami felgyorsíthatja a periodontális szövetek leépülésének sebességét.

Rossz táplálkozás és elhízás. Az alacsony tápanyagtartalmú étrend veszélyeztetheti a szervezet immunrendszerét és megnehezítheti a fertőzések leküzdését. Mivel a periodontális betegség fertőzésként kezdődik, a rossz táplálkozás ronthatja az íny állapotát. Emellett a kutatások azt mutatják, hogy az elhízás is fokozza az ínybetegség kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra