Vannak, akik védettebbek a rákkal szemben

A Nature magazinban megjelent új tanulmány szerint a laktózérzékeny emberek esetében kisebb a valószínűsége bizonyos rákok - így a tüdő-, az emlő- és a petefészekrák kialakulásának.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az emlő- és a petefészekrák nagyon különböző mértékben elterjedt betegség a Föld különböző pontjain. Ezek a betegségek a leggyakoribban Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Skandináviában, míg a Ázsiában és Közép-Afrikában a legkisebb az előfordulásuk.

Ezt tudta?

Újabb hiedelem dőlt meg a tejről: nem is erősíti a csontokat! Az érdekes kutatásról itt olvashat!

Ikrekkel és emigránsokkal végzett vizsgálatok korábban azt valószínűsítették, hogy a megbetegedések számában tapasztalható különbség inkább tulajdonítható környezeti hatásoknak, mint genetikai vagy etnikai tényezőknek. Voltak, akik a rákos megbetegedések magasabb számát az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek számlájára írták. Ugyanakkor a tejtermékek fogyasztása és a rák közötti összefüggést eddig nem sikerült bizonyítani.

Az új kutatás vezetői más összefüggésben vizsgálták meg a tejtermékek fogyasztása és a rák kialakulása közötti kapcsolatot. Arra voltak kíváncsiak, hogy a laktózintoleranciában szenvedők alacsonyabb tej- és tejtermékfogyasztása védelmet nyújt-e az emlő- és a petefészekrák kialakulásával szemben.

A tejhelyettesítőket fogyasztók egészségesebbek?

A tejhelyettesítőket fogyasztók egészségesebbek?


A kutatáshoz két svéd egészségügyi adatbázist használtak; 22 788 laktózintoleranciában szenvedő személyt azonosítottak, és azt számolták ki, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy tüdő-, mell- vagy petefészekrákjuk legyen. Azt találták, hogy mindhárom betegségre nézve a vizsgált laktózérzékeny személyeknek kisebb az esélyük, mint a nem laktózérzékeny embereknek. A csökkent rizikófaktor pedig független az illetők születési helyétől, lakhelyétől és nemétől. Ugyanakkor azt találták, hogy a vizsgált személyek rokonainál (szüleinél és testvéreinél) nem csökkent a rizikófaktor az átlagos populációval összevetve.

Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a laktózintoleranciában szenvedő embereknél az adott rákok csökkent valószínűsége az illetők étkezési szokásaival lehet összefüggésben. Azaz a kevesebb tejtermék fogyasztása nyújthatja a védelmet ezekkel a rákokkal szemben. Ugyanakkor az ok-okozati összefüggést ebben a kutatásban sem sikerült igazolni. Nem helyes tehát az eredmények alapján azt a következtetést levonni, hogy a tejtermékek fogyasztása rizikófaktor bizonyos rákok kialakulásában. Ugyanis elképzelhető, hogy a tejtermékeket helyettesítő ételek azok, amelyek a megbetegedések kisebb számát eredményezik a laktózérzékeny embereknél. Az eredményeket a Medical News Today foglalta össze.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag