Felkészítő tréninggel oldják a sugárkezeléstől való félelmet

A felkészült beteg kevésbé szorong, mert tudja, mi vár rá a vizsgálatok, vagy a betegség során, és orvosával is jobban együtt tud működni. A felkészítés azonban akkor az igazi, ha megfelelő szakmai háttere van, ezért van már olyan kórház, ahol erre is odafigyelnek. Hogy ez hol és hogyan is működik, erről a rakgyogyitas.hu szakmai portál számolt be.

Évek óta folyamatosan szerveznek felkészítő csoportokat a sugárterápia előtt álló, vagy már a sugárkezelésekre járó betegek számára a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztályán. A szakorvosok, szakasszisztensek, pszichológusok összefogásával, a betegek visszajelzései alapján állították össze a három alkalomból álló tematikus tréninget. Amint arról a csoportokat koordináló Facsar Lilla klinikai szakpszichológus-jelölt a rakgyogyitas.hu portálnak beszámolt, a tematikus alkalmakon egyebek mellett a sugárkezelés biológiai hatásait is elmagyarázzák, illetve megválaszolnak minden felmerülő kérdést a betegeknek.

A daganatterápiában a csak helyileg kiterjedt, nem áttétes daganatokat gyógyítják sugárterápiával. A sugárterápia hatótávolsága nem szigorúan helyi: alkalmazható akkor is, ha a tumor a környéki nyirokcsomók irányába terjed. A sebészettel szemben előnye, hogy határa nem olyan éles, mint a műtéti területeké, emiatt nagyobb területeket lehet vele besugarazni, mint amekkorát egy sebész általában operálni tud.

A beteg mindent megtudhat a kezelésről

"A nyíregyházi kórház nyújtotta tréning természetesen nem kötelező. Az érintettek egy része számára elegendő a kezelőorvos által elmondott és az útmutatónkban leírt tájékoztatás, mások viszont örömmel veszik, ha a terápiás sorozat megkezdése előtt személyesen is segítjük a felkészülésüket. Vannak, akik megkezdik a sugárkezelést és közben merülnek fel olyan kérdéseik, amelyekről szeretnének részletesebb információt kapni. Minderre van lehetőség, de legszerencsésebbnek azt tartjuk, ha a folyamat elején találkozhatunk" – mondta el Facsar Lilla. Hozzátette: a kiscsoportos foglalkozás során bemutatják a sugárterápiás részleget, a berendezéseket, azok működési elvét, sőt a vezérlőtermeket is. Beszélnek annak részleteiről, milyen összehangolt munka eredménye a személyre szabott besugárzási terv elkészítése, mely során arra törekednek, hogy a kezelés minél jobb hatékonysága mellett a lehető legkisebb terhelés érje a környező egészséges szöveteket. Emellett felvilágosítást adnak a lehetséges mellékhatásokról is, valamint arról, mit tehet a beteg, hogy a kezelések minél kisebb megterhelést okozzanak.

A felkészítő csoport a szervezők szerint nem helyettesíti, hanem kiegészíti a kezelőorvossal történő konzultációt, a bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolatot. Segíti a betegek mellett az orvosokat is, hiszen számukra is könnyebb egy hiteles információk alapján felkészült pácienssel együtt dolgozni.A cikket erre a linkre kattintva olvashatod tovább.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra