A hasnyálmirigyrák figyelmeztető jelei

A hasnyálmirigyrákot az egyik legsúlyosabb daganatos betegségnek tartják, amely az Európai Gasztroenterológiai Társaság friss jelentése szerint az európai országok közül Magyarországon okozza a legtöbb ember halálát.

Magyarországon évente 2500-300 hasnyálmirigyrákos esetet regisztrálnak, ezzel pedig a betegség a 8. leggyakoribb rák hazánkban. És bár a hasnyálmirigyrák általában az idősebb korosztályt érinti, előfordulása a 30 évesek körében sem ritka. A tünetei a legtöbb esetben csak a betegség előrehaladottabb stádiumában jelentkeznek, így a daganatot is nagyrészt csak késői állapotban diagnosztizálják. Ez azért probléma, mert a hasnyálmirigyrák gyógyítására akkor van esély, ha legkorábbi stádiumában felismerik. Éppen ezért fontos tisztában lenni azokkal a jelekkel, amelyek hasnyálmirigyrákra utalhatnak.

A hasnyálmirigy megbetegedéseiről részletesen itt olvashat!

Sárgás bőr és szemek

Bár a sárgaságot leggyakrabban a különböző májbetegségekkel kötik össze, a jelenség hasnyálmirigy-problémákra is utalhat. Van olyan hasnyálmirigytumor, amely az epevezeték közelében alakul ki, és így nyomást gyakorolhat rá vagy akár teljesen el is zárhatja azt.

A fájdalom általában a has felső részében jelentkezik. Fotó: Getty Images
A fájdalom általában a has felső részében jelentkezik. Fotó: Getty Images

Fájdalom

A hasnyálmirigynél kialakuló tumor idegeket is nyomhat, ez pedig fájdalommal járhat együtt. A fájdalom általában a has felső részében jelentkezik és a hát felé is kisugározhat. A fájdalom sokszor éjszaka a legintenzívebb, és enyhül ha az érintett előrehajol.

Hányás

Hányás és hányinger is lehet a hasnyálmirigyrák tünete. A daganat ugyanis az emésztőrendszert is irritálhatja, ami az emésztési folyamatra is hatással lehet.

Váratlan fogyás

Problémára utalhat, ha bármilyen életmódbeli változtatás nélkül hirtelen fogyást tapasztalunk. A jelenségnek az az oka, hogy a továbbterjedő daganat ronthatja a belső szervek hatékony működését, emiatt pedig emésztési és felszívódási zavarok léphetnek fel.

A széklet megváltozása

A betegség hatására a széklet is megváltozhat. Ha a széklet világos színű, fényes és olajos felületű, igen bűzös és lebeg a víz felszínén, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)