Így befolyásolja a cukorbetegség az alvást

A diabétesszel járó tünetek – a vércukorszint ingadozása, a gyakori vizelési inger és a cukorbetegséget gyakran kísérő éjjeli szorongás – megnehezítik, sok esetben teljesen ellehetetlenítik az érintettek éjszakai pihenését.

Az 1-es típusú diabétesszel élők esetében nagy a valószínűsége annak, hogy nem tudnak jól, vagyis pihentetően és hosszan aludni éjszaka. Több tanulmány eredményei is alátámasztják, hogy diabétesz esetén gyakoriak az alvászavarok. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élőknél az alvás minőségét negatívan befolyásolhatják a különféle viselkedési és fiziológiai okok, amelyek hosszú távon a betegség és az esetleges szövődmények alakulására is hatással lehetnek – írta témával foglalkozó cikkében a Healthline.

cukorbetegség, alvászavarok
Ahhoz, hogy jól alhassunk éjszaka, ideális körülményeket kell teremtenünk. Fotó: Getty Images

Az alváshiány hosszú távon veszélyes

Az Amerikai Alvásmedicina Akadémia (American Academy of Sleep Medicine) definíciója szerint egy 18-60 év közötti felnőttnek legalább 7 órányi éjszakai alvásra van szüksége ahhoz, hogy szervezete – az agyat is beleértve – regenerálódni tudjon és kiegyensúlyozottan működhessen. A krónikus alváshiány számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható, többek között az elhízással, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

Összefoglalóan cukorbetegségnek, avagy diabétesz mellitusznak nevezzük azokat az anyagcserezavarokat, amelyek az inzulinkiválasztás vagy -működés romlásán keresztül a glükózháztartás felborulásához vezetnek. A probléma hátterében többfelé kiváltó ok is állhat.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás különösen fontos az 1-es típusú diabétesszel élők számára, mivel az alváshiány inzulinrezisztenciát is okozhat, ami tovább nehezítheti a betegség kezelését. Egy, a Healthline által idézett tanulmány szerint az 1-es típusú cukorbetegek körülbelül 35 százaléka számol be rossz alvásminőségről, míg ez az arány a diabétesszel nem küzdők esetében körülbelül 20 százalék. A leggyakoribb, 1-es típusú diabétesszel összefüggésbe hozható alvászavarok a következők:

 • Nokturia: egy olyan állapot, ami azzal jár, hogy az érintettek gyakran ébrednek éjszaka, mert vizelniük kell. A jelenség hátterében jellemzően a hiperglikémia (túl magas vércukorszint) áll.
 • Obstruktív alvási apnoe: amikor a garat hátsó részében található izmok átmeneti ellazulása miatt a légutak beszűkülnek vagy elzáródnak, a légzés pedig ki-kimarad.
 • Központi alvási apnoe: amikor alvás közben egy rövid időre leáll a légzés, mert az azt szabályozó izmokhoz nem érkezik megfelelő jel az agyból.
 • Nyugtalan láb szindróma: akaratlan lábrándulások és görcsök, amelyek negatívan befolyásolják az alvás minőségét és mennyiségét. A cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél gyakoribb jelenség, mint az összlakosság körében.
 • Általános alvászavarok és rossz alvásminőség: ezek hosszú távon megnövelhetik a neuropátia (idegkárosodás) és a nefropátia (vesebetegség) kialakulásának arányát.

Fontos tudni, hogy az alvászavarok nemcsak a cukorbetegség kezelését nehezíthetik meg, hanem az általános egészségi állapotot és az életminőséget is hátrányosan befolyásolják, miután az inzulintermeléstől a koncentrációig gyakorlatilag mindenre hatnak.

Mi lehet a megoldás?

Adam Brown, a diabétesszel foglalkozó diaTribe egykori vezető szerkesztője, rovatvezetője szerint túl kevés figyelmet szentelünk az alváshiánynak, különösen a cukorbetegséggel kapcsolatban. Véleménye szerint a megfelelő alvási szokások kialakítása eltarthat egy darabig, de megéri megtalálni a nekünk legmegfelelőbb stratégiát. Ehhez a következőket ajánlja:

 • Tartózkodjunk minél többet a szabadban, és érjen bennünket a napfény.
 • Minden nap mozogjunk, hogy kellően elfáradjunk a nap végére, mert így könnyebb lehet az elalvás.
 • Délután és este már ne igyunk koffeintartalmú italokat.
 • Este, de különösen lefekvés előtt már ne igyunk mértéktelenül, hogy megússzuk a gyakori éjszakai vizelést.
 • Alakítsunk ki egy alvási rutint, amihez ragaszkodunk. Igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben kelni és feküdni, a hétvégéket is beleértve. Így ugyanis beállhat a bioritmusunk, ami kiegyensúlyozottá tehet bennünket.
 • Lehetőség szerint ellenőrizzük vércukorszintünket elalvás előtt, hogy lássuk, biztonságos tartományban van-e.
 • Teremtsük meg az ideális körülményeket az alváshoz. Ehhez körülbelül 18 °C fokos hőmérséklet az optimális - ami azért nagyban függ az egyéni hőérzettől. Sötétítsünk be, hogy a szobába ne jusson zavaró fény.
 • Igyekezzünk kikapcsolódni, ellazulni lefekvés előtt. Ebben segíthet egy meleg fürdő vagy egy jó könyv, esetleg a jóga vagy a meditáció. Ahogy az is, ha elalvás előtt már nem nézünk tévét, nem bámuljuk a monitort, sem a telefonunk kijelzőjét.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: