Dolgoztassa meg az izmait

Nem a hasi elhízás volt előbb, és aztán a metabolikus szindróma, hanem az ülő életmód és az inzulin-rezisztencia. Ezt követi az a jelenség, hogy a szervezet minden kalóriát zsírrá alakít. Akkor is, ha gabonából (szénhidrátból) származik az a kalória.
A kutatók ezt úgy mondják, hogy az anyagcsere legelőbb az izmokban (a vázizomzatban) változik meg kórosan: az inzulin rezisztencia ott jelentkezik először, és megváltoztatja az energia raktározás mikéntjét.
A pocak, az "úszógumi", amit mindeddig a metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia, cukorbetegség, magasvérnyomás, kóros koleszterinszint) okozójának hittek, nem ok, hanem következmény.
Az inzulin-rezisztencia annyit jelent, hogy az izmok inzulin-érzékenysége csökken, ezzel együtt csökken az izom glikogén előállító képessége is.
A táplálék szénhidrátját normálisan glikogén formában raktározzák az izmok és a máj is.
Mivel a csökkent inzulin-érzékenység miatt nem tud glikogént termelni az izom és a máj, nem tudja glikogénben raktározni a szénhidrátból felvett energiát, ezért zsír (triglicerid) formájában raktározza azt.
A Yale és a Harvard Orvosegyetemek kutatói bizonyították ezt az elméletüket, úgy, hogy fiatal, egészséges, normális testsúlyú és inzulin-érzékenységű, nem-dohányzó, rendszeres testmozgást végző, illetve fiatal, egészséges, nem-dohányzó, normális testsúlyú, de inzulin-rezisztens, és ülő életmódot folytató kísérleti személyek energiatárolását mágneses rezonanciás spektroszkóp segítségével nyomon követték és a kettőt összehasonlították.
Mindkét kísérleti csoportnak szénhidrátban (gabona: kenyér, tészta, illetve cukor) gazdag menüt adtak, majd mágneses rezonanciás spektroszkóppal mérték a máj és az izom triglicerid-termelését - és glikogén-termelését. (A triglicerid a zsír tárolási formája, a glikogén a szénhidráté.)
Úgy találták, hogy a megfelelő inzulin-érzékenységű egyének a szénhidrátból származó energiát glikogénben tárolták az izmokban és a májban egyaránt.
Ezzel szemben az inzulin-rezisztens fiatalok izmában a glikogén szintézis hiányos volt, az elfogyasztott szénhidrát nagyobb része a májba került, hogy zsír keletkezzen belőle.
"Amit megfigyelhettünk, az az energiaraktározás megváltozása. Igen fontos megfigyelés, hogy az inzulin-rezisztencia ezeknél a fiatal, normál súlyú embereknél független volt a hasi elhízástól. Ez arra utal, hogy az később fejlődik ki, a metabolikus szindróma előrehaladásával." - mondja az egyik kutató.
"Az izmok inzulin-rezisztenciáját pedig egy nagyon egyszerű módszerrel meg lehet előzni: az izmok dolgoztatásával" - tette hozzá a kutató. (EurekAlert)
fuggetlen.hu
(2007.07.20. 10:48)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag