5 fontos kérdés az antihisztaminokról

Javában tart a pollenszezon, amely miatt az allergiásoknál gyakran tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezik. A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi.

Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Tárnok Ildikó allergológus, a Tüdőközpont orvosa ismerteti.

Melyik antihisztamin jó légúti allergiára?

Az antihisztaminok lehetnek első vagy második generációs készítmények. Légúti allergiák kezelésében a második generációs készítmények, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább. Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeinket, szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző az első generációsoknál gyakran észlelt fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik.

gyógyszer, készítmény, tabletta, allergia, légúti allergia, asztma, pollenallergia, pollenszezon, antihisztamin
Ha nem hat a gyógyszer, valószínűleg rosszul választottunk. Fotó: 123rf

Milyen készítmények léteznek?

Az antihisztamin-tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba, a választás során azonban nem ez, hanem a hatóanyag-tartalom, valamint a páciens életkora és tünetei döntenek. Tabletták, cseppek, szemcseppek, orrspray-k és gélek közül lehet választani.

Ha jobban vagyunk, abbahagyhatjuk?

Ha pollenallergia miatt szedjük a készítményt, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt – alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt akkor tudjuk elérni, ha hosszútávon használjuk a gyógyszert, és nem csak magas pollenkoncentráció idején. Fontos, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon kell folytatni, ha már jobban érezzük magunkat. Ha ilyenkor csökkentjük a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Recept nélkül vagy vényre?

Ha az antihisztamin szedése mellett is jelentkeznek az allergiás tünetek, akkor valószínűleg nem megfelelően választottunk hatóanyagot. Ez általában az előzetes orvosi ellenőrzés nélkül szedett készítmények kapcsán szokott előfordulni. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is – ismertette az allergológus.

Mit tegyünk, ha új tünetek jelentkeznek?

Az antihisztaminok főleg az orrfolyásra, a tüsszögésre, a könnyezésre, valamint a torok- és szemviszketésre jelentenek megoldást. Ha egyéb légúti panaszaink vannak, akkor más típusú kezelésre van szükségünk. Légúti allergiásoknál – főleg, ha az allergia nem megfelelően kezelt – gyakrabban alakul ki asztma. Erre már nem elég az antihisztamin, tehát egyéb gyógyszerekre is szükség van a tünetek megszüntetéséhez. Kezdődő allergiás asztmára utalnak az alábbi tünetek:

  • fizikai terhelés – például lépcsőzés, futás – közben jelentkező nehézlégzés;
  • mellkasi szorító érzés;
  • sípoló légzés;
  • éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkező köhögő roham.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt. Így ugyanis könnyen eldönthető, hogy valóban asztma vagy egyéb légúti betegség okozza a panaszokat, vagy esetleg más belgyógyászati ok áll a háttérben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)