"Nem szeretem a futószalagon végzett gyógyítást"

Első páciensei közül már van, akinek az unokáját gyógyítja dr. Pácz Ferenc. A gyermekgyógyász főorvos mottója: mindent a gyerekekért, nem is csoda, hogy imádják a betegei. Most az Astellas - Év orvosa díj egyik jelöltje.

- Jaj, doktor bácsi, mi történt? – csapja össze a kezét a fiatal anyuka, amikor meglátta dr. Pácz Ferenc alaposan bevérzett szemét a rendelőben.

- Semmi, csak egy kicsit megerőltettem, de ez nem számít, lássuk inkább a kicsit – áll a 9 hónapos baba mellé a doktor bácsi, és apró gesztusokkal, sok év rutinjával úgy nyugtatja folyamatosan a nyűgös, beteg babát, hogy egy hang nélkül tűri a vizsgálatot.

Amúgy nem csak a kora miatt jár a doktor bácsi megszólítás a már nyugdíjas, de ettől még rengeteget dolgozó, gyógyító gyermekgyógyász főorvosnak. Sok páciensének már a szüleit, sőt van, akinek a nagymamáját is kezelte még gyerekként.

Kölcsönös bizalom

Pácz doktor éppen ezt, a generációkon átívelő bizalmat tartja pályafutása egyik legnagyobb elismerésnek. („Én is rábízom a gyermekeimet, azt hiszem egy anya dokit ennél jobban nem dicsérhet!” – írta róla valaki egy internetes fórumon.) Pontosan tudja, hogy milyen nehéz egy szülőnek, ha beteg a gyereke – hogyne tudná, neki is van öt -, így aztán a szülők aggódását is „kezeli”, ha éppen arra van szükség.

A gyerekek gyógyítását is a kapcsolatfelvétellel kezdi, kontaktust teremt a páciensekkel, oldja a feszültséget, riadalmat. („Derűs egyénisége, jósága megnyugtatja a gyerekeket és a szülőket egyaránt. Mérhetetlen embersége, mély empátiája, megbízhatósága, hatalmas tapasztalata és óriási szaktudása miatt a gyerekek és a szülők is nagyon kedvelik őt” – írja róla egy páciense édesanyja, aki az Év orvosa díjra jelölte.)

Empátia mindenek előtt

Nagyon nem szereti a rideg, futószalagon végzett gyógyítást, egy beteg, rászorult emberrel nem lehet így bánni, különösen nem egy gyerekkel – vallja. De ez nem végtelenségig tartó tutujgatást jelent, a sajnálattól nem lesz jobban egy gyerek. Van olyan, amikor egy erélyes, határozott szóval segítünk a legtöbbet egy nehéz, minden vizsgálatnak, kezelésnek ellenálló gyereknek. Mert neki lesz jobb, ha hamar túlesik a kellemetlenségeken. Mindent a gyerekért – nagyjából így lehet összefoglalni orvosi mottóját.

A betegek félig-meddig a véletlennek köszönhetik, hogy a fiatal Pácz Ferencből orvos lett. Eredetileg vegyésznek készült, de nem vették fel az egyetemre. Két nagyobb testvére viszont orvosnak tanult, az ő példájuk meghozta a kedvét a gyógyításhoz. Így a sikertelen felvételi után egy évet kórházban dolgozott műtősként, következő évben pedig már az orvosi egyetemre jelentkezett, sikerrel. Biztosan volt benne valami eredendő vonzódás és ebből fakadóan érzék a gyerekekhez, mert már az egyetemi évek alatt a gyerekgyógyászat érdekelte. Természetes, hogy ezen a területen is helyezkedett el – bár 1974-ben, amikor végzett, ez egyáltalán nem volt könnyű -, az Apáthy István Gyermekkórházban. Nem is váltott munkahelyet soha, csak az intézmény neve és fenntartója változott: ma Bethesda Gyermekkórházként ismeri mindenki.

Dr. Pácz Ferenc - amikor a nagypapa a doktor bácsi

Fájdalomból nyert megerősítés

Az egyetem után általános gyermekgyógyász szakvizsgát, később pedig tüdőgyógyász szakvizsgát tett, de a kórház széles tevékenységi körénél fogva szinte minden szakterületen tapasztalatot szerzett. Sokáig, vagy 10-15 évig foglalkozott daganatos gyerekekkel is, mivel a kórház gyermekonkológiai, hematológiai alközpontként működött. Ez volt talán a legnehezebb, mert rengeteg szenvedést, kínt, küszködést éltek át a gyerekekkel, ugyanakkor a sikerek, a gyógyulások annyi pozitív energiát és megerősítést adtak, hogy mindig átsegítették a gyógyítókat is a nehézségeken. Nem csoda, hogy többszörös öröm és büszkeség, amikor sok egykori sikeresen meggyógyult onkológiai betege felnőttként saját gyerekét is hozzá viszi. Ez olyan élmény, ami újra és újra megerősíti, hogy érdemes csinálni.

Egy ilyen emberről, aki az egész életét a segítségnyújtásra, gyógyításra tette fel, nehéz elképzelni, hogy nyugdíjasként otthon üldögél és virágokat metszeget. Valóban nem: Pácz doktor ma is rengeteget dolgozik. A kórházban tölt heti húsz órát (vagy éppen többet, ha nagyon sok a beteg), minden héten egy teljes napot Salgótarjánban van, a helyi kórházban tart gyermek-tüdőgyógyászati rendelést, és a magánrendelésén is várja heti két alkalommal a visszatérő pácienseket.

Segíteni, mindig

No meg vannak az ad hoc esetek. Hogy az mennyi? Ő azt mondja, mikor hogy. Amúgy jó sok. Mert a széles baráti-ismeretségi körből nagyon sok gyereket szinte háziorvosként követ, pici korától kezdve kezeli. Ha pedig az ismerősök ismerősei közül valaki felhívja, hogy baj van, nem nagyon tud nemet mondani. Márpedig sokan hívják, mert azon a Budapest melletti településen és környékén, ahova bő évtizede költözött családjával, nincs gyermekorvosi ügyelet.

Elérni pedig nem nehéz, nem az a fajta orvos, aki csak rendelési időben érintkezik a betegekkel. Minden páciense tudja a mobilszámát, hívják is, ha szükség van rá. Ez az egyik alapelve: amikor egy gyerek beteg, segíteni kell. Nem később, nem holnap, hanem azonnal.

És a mostanában legkedvesebb páciensekről még nem is beszéltünk: három unokájának is orvosa, ami csak akkor jelent kicsi és szerencsére gyorsan múló zavart, amikor a papa hirtelen doktor bácsivá változik és szurit akar adni.

Azért persze a családra is marad ideje (bár erről meg lehetne kérdezni a feleségét is), sőt, még magára is: részben a kórházi kollégákból verbuválódott csapattal hetente kosaraznak. Egyre nehezebben indul egy-egy meccs, de aztán mindig belelendülünk és élvezzük a játékot – mondja.

Ha tehetné ezt, az egészséges mozgás örömét adná meg minden gyereknek. Különösen most, hogy egyre több az elhízott, kövér gyerek. Ezt tartja az egyik legaggasztóbb egészségügyi tendenciának, mert a gyerekkori elhízás gyakorlatilag az egész életére kihat és számos problémát okoz. Pedig ezen a területen is lehetne sikereket elérni, de ehhez a család és az iskola összefogása, segítsége is kell. És semmiképp nem a tiltás vagy a kényszerítés, inkább a kis lépések taktikájával, pozitív visszacsatolással erősíteni a gyerek önbizalmát, felébreszteni benne az igényt a változásra. De ehhez segítség kell, amit elsősorban a szülőktől kellene megkapni.

Dr. Pácz Ferencet páciensek szülei jelölték az Év orvosa díjra. Van egy különlegesen elszánt édesanya, aki addig nem nyugszik, míg meg nem kapja az elismerést. Pácz doktornak nagyon jól esik ez, de számára már a jelöléshez írt indoklás is felér egy kitüntetéssel. Az indoklás egyébként így hangzik: „háromgyermekes édesanyaként sok kiváló gyermekorvossal találkoztam már, de Pácz doktor úr mérhetetlen gyermekszeretetével, jóságával és hatalmas tudásával kiemelkedik közülük.”

Ehhez már csak egy apró szőke kislány jellemzését lehet hozzátenni, aki, ha megkérdezik véleményét a doktor bácsiról, csak annyit mond: igen, nagyon aranyos.

Az Év orvosa díjról, a jelölésről, a szavazás menetéről bővebben olvashat itt, kattintson!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra