Koronavírus: lazítanak a COVID-betegek karanténján

HáziPatika

Új eljárásrend lépett életbe a magyar kórházakban, aminek értelmében akár nem teljesen gyógyult COVID-19-betegeket is hazaengedhetnek, illetve a koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozók is könnyebben visszatérhetnek munkájukhoz.

Mire számíthatnak, akik műtétjét a járványhelyzet miatt elhalasztották? Részletek itt.

A protokoll lazításának célja, hogy ezáltal több szabad ágy maradjon a rohamosan növekvő számú betegek ellátásához, valamint az ellátást végző személyzetet se terhelje meg túlságosan a fertőzések miatt kieső dolgozók hiánya. Honlapján a A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem tette közzé a november 7-én frissített eljárásrendet, de a Telex birtokába is eljutott dokumentumot a kórházak már megkapták. Az ajánlást az országos tisztifőorvos adta ki, valamint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ellenjegyezte.

Enyhítik a szabályokat, hamarabb visszatérhetnek a munkába a koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozók

Enyhítik a szabályokat, hamarabb visszatérhetnek a koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozók.

Fotó: Getty Images

Mint azt a Telex írja, a járvány kezdetekor bevezetett szigorú protokoll szerint a koronavírus-fertőzött betegek csak abban az esetben távozhattak a kórházból, ha két - 48 órán belül elvégzett - PCR-teszt is megerősítette, hogy már nincs jelen a vírus (SARS-CoV-2) szervezetükben. Amennyiben teszt nélkül hagyta el a kórházat egy páciens, úgy otthoni karanténba kellett vonulnia. Eközben a fertőzött egészségügyi dolgozóknak szintén vagy két negatív PCR-tesztet kellett bemutatniuk, mielőtt visszamehettek volna dolgozni, vagy elkülönítve kellett várniuk 21 napot - szemben a civilek 10 napos karanténjával.

Az új eljárásrend ugyanakkor enyhít a korábbi kritériumokon. Immár haza lehet engedni a COVID-19-betegeket, ha tünetmentessé váltak, azaz minimum három napja nincs lázuk, légúti tüneteik, állapotuk egyértelműen javul, továbbá képalkotó diagnosztikai eljárással kimutatható, hogy tüdőgyulladásuk vagy múlóban van, vagy teljesen elmúlt. Amennyiben ez a helyzet a tünetek kezdetétől számítva tíz napon belül előáll, úgy a tizedik napig még otthoni karanténban kell maradnia a betegnek. Mindezeken felül hazaengedhető az a beteg is, akinél egyetlen antigén gyorsteszt negatív eredményt hoz. Azoknál, akik szociális otthonba térnek vissza, mind a klinikai feltételeknek, mind a negatív gyorstesztnek teljesülnie kell.


A fertőzött egészségügyi dolgozók újra szolgálatba állhatnak, ha klinikailag meggyógyultak vagy a fertőzésük tünetmentesen zajlott le, illetve egy negatív antigén gyorsteszttel is rendelkeznek. A gyorsteszt mintavétele ugyanakkor leghamarabb a tünetek megjelenését követő hetedik napon történhet csak meg. Negatív teszteredmény hiányában továbbra is 21 napot kell várnia az egészségügyiseknek, mielőtt visszatérhetnének dolgozni.

A kutyasétáltatók felmentést kapnak az este 8 és reggel 5 óra között életbe lépő kijárási tilalom alól. Részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső