Ekkora jutalmat kaphatnak az idősotthonok dolgozói

A főpolgármester előterjesztése szerint pénzbeli jutalommal kívánják megköszönni a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok dolgozóinak munkáját a koronavírus-járvány alatt.

Öt napja írta alá Karácsony Gergely, főpolgármester és két helyettese, Gy. Németh Erzsébet és Kiss Ambrus azt az előterjesztést, amelyben összesen 190 millió jutalmat osztanának szét a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok alkalmazottai között - vette észre először a 444.hu.

Koronavírus: így juthatott be az idősotthonokba Az idősotthonok nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járvány szempontjából. A lakók ugyanis gyakran kerülnek kórházba, majd úgy térnek vissza az idősotthonba, hogy nem tudják, hogy megfertőződtek-e - mondta el Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Start című műsorában, a Pest úti idősotthonban történt koronavírus-fertőzésekre reagálva. Részletek itt.

A fővárosi közgyűlésnek benyújtott dokumentumban először azt részletezik, milyen intézkedéseket vezettek be az otthonokban a koronavírus-járvány kitörése óta. Ilyen például az ellátottak napi többszöri egészségügyi monitorozása, napi kétszeri testhőmérséklet mérése és a felső légúti panaszokra utaló jelek szokásosnál is gondosabb megfigyelése. "Ezzel párhuzamosan megkezdődött a munkatársakra kiterjedő ellenőrző vizsgálat is" - írják.

Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Fotó: MTI
Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Fotó: MTI

Az előterjesztés értelmében "jóváhagyás esetén a jutalmazásban azon munkatársak részesülnek, akik a feladatok ellátásában jelenleg is részt vesznek". Ez az idősotthonokban engedélyezett dolgozói összlétszám 75 százalékát érintené. A többiek jelenleg nem tudnak dolgozni, mert vagy veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, vagy kisgyermekükre vigyáznak otthonra.

Így egészen pontosan 11 intézmény 1621 alkalmazottja között oszlana el a 190 millió forintos összeg. Vagyis fejenként nagyjából 100 ezer forintot kapnának, amelyet az általános tartalék terhére kívánnak biztosítani.

Megküzdött a koronavírussal egy rákbeteg kisfiú. A megható történetet az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció