A kórházak ezért úsznak az adósságban

Ficzere Andrea, a Kórházszövetség új elnöke szerint azért keletkezik olyan sok kórházi adósság, mert az intézményeknek olyan szabályokat kellene jelenleg betartaniuk, amelyeket a mai magyar egészségügyben szinte képtelenség.

A kórházi adósságokra az lenne a megoldás, ha betartható szabályokat állítanánk fel, amelyeket viszont ellenőrizni és visszaélés esetén szankcionálni kell. A legfontosabb tehát azt vizsgálni, mi a rendszerhiba, és hol van az egyéni felelősség - nyilatkozta a magyarhirlap.hu -nak Ficzere Andrea. Hozzátette, sok olyan, a mindennapi rutinban nem használt eszközt kell időnként például beszerezni, amelyeken emberélet múlik, vagy olyan hibát kell azonnal elhárítani, amely akadályozza a betegellátást. Az egyéni helyzetek pedig sokszor megkövetelik, hogy egy vezető az adott pillanatban ne a beszerzésre vonatkozó szabályokat tartsa a legfontosabbnak, hanem az emberéletet, és majd ha túl vannak a krízisen, jöhetnek a szabályok. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyre kell adaptálni a szabályozást.

A Kórházszövetség elnöke csökkentené az aktív ágyak számát.
A Kórházszövetség elnöke csökkentené az aktív ágyak számát. Fotó: 123rf

A kórházi adósságokról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

A fővárosi Uzsoki Kórház főigazgatója hozzátette: egy államilag finanszírozott intézményt köt az év eleji előirányzat, ugyanakkor az év során egy sor váratlan költség jelentkezik, amit lehetetlen a tervezéskor kalkulálni. Ha például egy intézmények már augusztusban elfogy a bérkerete, nem zárhatnak be és kezdhetnek várakozni a következő évi finanszírozásra. Sokáig egyébként az Uzsokinak nem volt adóssága, mára azonban már van. Méghozzá azért, mert beemelték a béremelést a HBCS-keretbe (a fekvőbeteg-ellátás finanszírozási kategóriáinak rendszere), ezzel párhuzamosan pedig levették a tvk-keretet (teljesítményvolumen korlát). Ekkor a legtöbb nagy megyei kórház sérült, a rendelkezésre álló tvk-keret ugyanis nem tudja fedezni a betegek ellátását, a kereten túl ellátott esetekre pedig nincs finanszírozás.

Ficzere Andrea csökkentené az aktív ágyak számát is a kórházi osztályokon. Szerinte ezek egy részéből ápolási osztályt, rehabilitációt, krónikus belgyógyászatot, hospice intézményeket kellene csinálni. Jelenleg ugyanis az aktív ágyakon azért fekszik sok, már ellátott beteg, mert a hozzátartozó nem tudja hazavinni, hiszen otthon nincs, aki ápolja, gondozza. Ezek a betegek az aktív ágyak finanszírozási keretét emésztik, ami a lehető legdrágább megoldás, miközben azok, akiknek valóban szükségük lenne az aktív ágyakon folyó ellátásokra, várni kényszerülnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra