A kutyáknak ennyi alvás kell

Mekkora egy kutya alvásigénye, milyen tényezők befolyásolhatják ezt, és mely fajták alszanak a legtöbbet? Mutatjuk a válaszokat.

Aki kutyát tart, biztosan megfigyelte már, hogy kedvence napközben is rendszeresen elvonul egy-egy kis szundikálásra, vagy olykor egy igazi, horkolós, mély alvásra. Négylábú társaink tehát gyakran pihennek, de vajon mennyi alszanak ténylegesen?

alvás, alvásigény, kutya, kutyák, macska, macskák, háziállatok, alvási szokások
Az alvásigényt a kutya mérete, fajtája és neveltetése is befolyásolhatja. Fotó: iStock

Az rd.com állatorvosok segítségével járta körül az ebek alvási szokásait, és arra jutott, hogy a nap 24 órájából a kutyák átlagosan 10-12 órát alszanak át. Azonban ebben a kérdésben is elég nehéz általánosítani, mivel az alvási szokásokat számos tényező befolyásolhatja. Például az eb életkora - a kölykök és az idős kutyák például akár napi 20 órát is alszanak -, valamint a kutya mérete és fajtája.

A méret nem minden

A nagyobb kutyáknak magasabb az energiaigényük, nekik ugyanis már egy-egy mozdulathoz is jóval több energiára van szükségük, mint a kisebb testű egyedeknek. Ezért a nagyobb testű ebek - például a bernáthegyi vagy masztiff kutyák - általában többet alszanak.

Az állatok különös alvási szokásairól korábbi cikkünkben olvashat!

De a méret nem minden, a fajta, a környezet és a nevelés is számít. Az aktív természetű munkakutyák - például a border collie - napközben is jobban nyitva tartják szemüket és fülüket, így ők kevesebb alvással is beérik, mint az ölebek. Emellett rendőrkutyákat és a vakvezető kutyákat folyamatos figyelemre trenírozzák, így ők is jóval kevesebb szundival töltik a napjaikat, mint házi kedvencként tartott fajtársaik.

Mennyit alszanak, amikor betegek?

A kutyák és az emberek sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint elsőre hinnénk. Immunrendszerünk például szinte ugyanúgy működik, ezért betegségek esetén négylábú társainknak is több pihenésre van szükségük. Ám ha a megnövekedett alvásigény néhány napnál tovább tart, megváltozik az étvágyuk, valamint többet vagy kevesebbet isznak a szokásosnál, érdemes felkeresni az állatorvost, mert komolyabb baj is lehet. Ilyenkor akár pajzsmirigyprobléma, depresszió, Lyme-kór, parazita-fertőzés vagy szívférgesség is állhat a háttérben.

Mennyit alszanak a macskák?

A macskák valamivel többet alszanak a kutyáknál, 24 órából átlagosan 12-15 órát. Azonban ez is számos tényezőtől függ. Egy ingerszegény környezetben az állat könnyen unatkozni kezdhet, így ilyenkor a pihenéssel töltött idő akár a napi 20 órát is elérheti. Az állatorvosok ezért azt javasolják, ilyen esetben érdemes ingerekben gazdagabbá tenni a környezetet, illetve szabadidőnkben valamivel többet játszani a cicánkkal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)