Miért létszükséglet az alvás?

Mindenki számára nyilvánvaló, hogyha nem alszik eleget, akkor egyre fáradtabb lesz, romlik a szellemi és fizikai teljesítménye, a tartós alvásmegvonás pedig súlyos mentális zavarokhoz vezethet, sőt, extrém esetben halálossá is válhat. Muszáj tehát aludnunk, hogy fenntartsuk szervezetünk működését. De vajon mi ennek az oka?

Azalvásmechanizmusának egy új rendszerszemléletű megközelítését ismertette Shanaz Diessler és Maxime Jan, a Lausanne-i Egyetem és a SIB Svájci Bioinformatikai Intézet alváskutatói a PLOS Biology folyóiratban minap megjelent cikkükben.  A rendszergenetikának nevezett módszer lényege, hogy a szervezet működésének különböző elemeit nem külön-külön vizsgálja, hanem a biológiai jelenségekre vonatkozó következtetéseket az elemekről szóló, belőlük származó információk összekapcsolásával vonja le.  Például a DNS, a fenotípus, a génexpressziók, a fehérjék vagy a metabolizmus összefüggéseit figyelik meg a kutatók a vizsgált populáció szintjén. A rendszergenetika tehát a biológiai jelenségek teljes és egymással összefüggő nézeteit kínálja, ezért kritikusnak tekinthető az egyes betegségekre való hajlam előrejelzésében - olvasható a Phys.org tudományos portálon.

alvás
Az alvás nem kizárólag az idegrendszerből indulhat ki

A tanulmány során a kutatók egereken végeztek rendszergenetikai elemzést annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a molekuláris jelátviteli utakat, amelyek előrejelzik, hogy az egyed az alváshiányra rugalmasan vagy érzékenyen reagál-e. Hétéves munkájuk abban a nyílt hozzáférésű interaktív tudásbázisban összegződött, amely az alvásmegvonás hatásait számszerűsíti, s az agyi aktivitást és az alvás-ébrenléti viselkedést példátlan részletességgel tárja fel.

Ha nem alszunk jól, háborognak a molekulák

Már a kezdeti vizsgálatok is számos figyelemre méltó új meglátást eredményeztek. Az egereknél az alvást megelőző szokásos pihenő fázis első felében már rendszerszinten jelentős változásokat figyeltek meg, mert az agyban az összes érintett gén 78 százaléka megváltoztatta az expresszióját. A szerzők számos olyan genetikai változatot azonosítottak, amelyek csak az alváshiány bekövetkezése után fejtették ki hatásukat, és nem működtek, ha nem zavarta semmi a szervezetet. Ezenkívül ezek e változatok nemcsak az alváshiányra adott molekuláris vagy alvásválasz nagyságát határozták meg, hanem bizonyos esetekben a változás irányát is, ami megmagyarázza az erős egyéni eltéréseket az elégtelen alvás hatásainak leküzdésében.


Talán a legszembetűnőbb megfigyelés - amely ezekből az elemzésekből származik -, hogy a perifériás szövetben (a májban) működő molekulák és metabolikus útvonalak közvetlenül befolyásolják a szigorúan központinak tekintett fenotípusokat, például az ismert oszcillációk gyakoriságát, amelyek bizonyos agyterületekről, például a hippokampuszból származnak.

A zsírsavak vannak a központban

A szervezet mind a négy szintjén megtalálható bizonyítékok összevetése arra mutat, hogy a zsírsavanyagcseréje azalvászavaroknegatív következményeinek szubsztrátuma. Ezek a megállapítások nemcsak új terápiás stratégiák kidolgozásához vezethetnek, hanem kihívást jelentenek az alvást nagyrészt agyközpontú folyamatnak tekintő elképzelésekre.

Aludnia minden emberi szervezetnek kell. Az alvás fontos a testnek, az agynak, az immunrendszernek, a sejteknek, nem utolsó sorban pedig a léleknek. Álmodni is kell, feldolgozni az aznap hallottakat, és felkészülni a holnap kihívásaira. Lássuk hát, mi történik közben! Részletek!

Két kutatócsoport Paul Franken és Ioannis Xenarios vezetésével egy szabályozó molekuláris réteg hozzáadásával olyan bioinformatikai eszközök kifejlesztésébe kezdett, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az adatokban rejtve maradt számos interakciót és útvonalat feltárják. A svájci kutatók remélik, hogy ezzel a megközelítéssel végül meg fogjuk tudni, hogy miért kell a szervezetünknek az alvás.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag