Tévhit, hogy a kutyák nem látnak színeket

A közhiedelemmel ellentétben a kutyák sem teljesen színvakok, bár egészen más színtartományban látják a világot, mint az emberek.

A kutyákról szóló egyik legelterjedtebb tévhit az, hogy színvakok, ez azonban nem teljesen igaz. Habár valóban nem úgy látnak, mint az emberek, valójában számukra sem teljesen fekete-fehét a világ, kisebb tartományban ők is képesek érzékelni a színeket. A Psychology Today cikke néhány fotóval is illusztrálja, hogyan láthatnak a négylábúak.

Így látják a világot a kutyák

Az ember szemében háromféle színérzékelő receptorsejt van (ezek az úgynevezett csapok), amelyek eltérő tartományban képesek érzékelni a színeket. Az agy ezek érzékeléséből rakja össze a színeket, hogyha pedig valamelyik típus nem működik rendesen, vagy valamilyen okból hiányzik, úgy színtévesztésről beszélhetünk. Bizonyos színeket egyébként a színtévesztők is látnak, ám sokkal szűbebb tartományban, mint az egészséges látású társaik.  

A kutyák is látnak színeket, de más tartományban, mint az emberek. Fotó: Getty Images
A kutyák is látnak színeket, de más tartományban, mint az emberek. Fotó: Getty Images

Jay Neitz, a Santa Barbarai Kaliforniai Egyetemen munkatársa egy kísérletsorozattal bebizonyította, hogy a kutyáknak is van bizonyos mértékű színlátásuk. A tesztelés során a kutyáknak egy kijelzőre kellett figyelniük, amelyen három világító panel volt látható. A három panel egyike eltérő színű volt, hogyha ezt felismerte az állat, jutalomfalatot kapott. Az állatok látását több ezer színre letesztelték ilyen módon, hogy kiderítsék, melyek azok, amiket ők is felismernek. A kutyák a hosszabb hullámhosszú fényre reagáltak legkevésbé, vagyis a vöröses és zöldes árnyalatok felismerése okozhat nekik nehézséget. Ez azt jelenti, hogy az ebek számára a világ alapvetően sárgás-kékes-szürkés árnyalatú, a zöld, sárga és narancssárga színeket sárgásnak látják, az ibolyát és a kéket pedig nem tudják megkülönböztetni egymástól.

Az SC Psychological Enterprises Ltd. fotón szemlélteti, hogyan látják a kutyák ezt a tulipánoskertet az emberekhez képest. A fotón jól látszik, hogy a vöröses szín szinte teljesen egybeolvad a zöld fű szintén elszürkült árnyalatával, míg a kék, fehér és sárga színek viszonylag jól kivehetőek.

Mi okozza a csalánkiütést?

Egy másik fotón az olaszországi Burano szinegének színes házait tekinthetjük meg egy kutya szemszögéből. Ezen is látszik, hogy bizonyos színek jóformán teljesen eltérnek az ember által érzékelttől, vannak azonban jól felismerhetőek is.

Mi okozza a csalánkiütést?

A kutyák színtévesztése bizonyos feladatok elvégzésében is hátráltathatja őket. A tárgyakat sok esetben nem is a színük, sokkal inkább a méretük vagy formájuk alapján különböztetik meg egymástól vizuálisan, vagy inkább a szaglásukra hagyatkoznak. A kutyajátékokat sem azért készítik többnyire élénk színűre, hogy az állatnak kedvezzenek vele – ezzel elsősorban a gazdájának figyelmét szeretnék felhívni, hogy megvásárolja a terméket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra