Koronavírus: így segítenék az állatmenhelyeket

Vegyék fel a kapcsolatot valamelyik állatvédelmi ernyőszervezettel - kéri az állatmenhelyeket működtető civil szervezeteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hogyan vigyázzanak kedvencük egészségére a kutyás gazdik a mostani járványhelyzetben? Részletek itt.

A bajba jutott állatok mentésével foglalkozó állatmenhelyeken a koronavírus-járvány miatt jelentős problémát okozhat az állatok etetése. A Nébih egyeztetett több állatvédelmi ernyőszervezet képviselőjével, hogy képet kaphasson az ellátási helyzet alakulásáról. Ágazati kapcsolatai révén a hatóság igyekszik segíteni a megoldási lehetőségek felkutatásában.

állatmenhely, táphiány, koronavírus, COVID-19, világjárvány
állatmenhely, táphiány, koronavírus, COVID-19, világjárvány

Több vállalat, például takarmánygyártók, kereskedelmi szervezetek is nyitottak a segítségnyújtásra, amelyeket a Nébih a gyors és hatékony megoldás érdekében összeköt az állatvédelmi ernyőszervezetekkel. Az igények és a segítség hatékony összekötéséhez azonban fontos, hogy az ellátási gonddal küzdő menhelyek jelentkezzenek valamelyik állatvédelmi ernyőszervezetnél. E szervezetek gondoskodnak az igények megfelelő összesítéséről, majd a további koordinációról.

Március legvégén a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) már arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus-járvány következtében az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek. Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet működik, amelyből mintegy 80 nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció