Szomorú, mi történik a trópusi erdőkkel

Egy nemzetközi kutatócsoport 300 ezer fa harminc éven át történő figyelemmel kísérése nyomán kiderítette, hogy gyorsan gyengül a trópusi erdők széndioxid-elnyelő képessége. Az eredményeket a Nature tudományos lapban mutatták be.

A Leeds-i Egyetem kutatói által vezetett globális tudományos együttműködés eredményeképpen arra jutottak, hogy már elkezdődött az a folyamat, amikor a világ háborítatlan trópusi erdői széndioxid-elnyelőből széndioxid-kibocsátóvá válnak - írja az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az erdők széndioxid-forrássá válnak

Hihetetlen, mennyi esőerdő veszett oda - a részletekért olvassa el cikkünket!

Az érintetlen trópusi erdőkről tudjuk, hogy kritikus szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában, kivonják ugyanis a légkörből a szén-dioxidot és a fákban tárolják - ez az úgynevezett széndioxid-megkötés. A klímamodellek jóslatai szerint ez a folyamat évtizedeken át tarthat. Az új jelentés szerint azonban a Föld érintetlen trópusi erdei által felvehető széndioxid-mennyiség az 1990-es években érte el a csúcsot. Az elemzést Afrika és az Amazonas 565 háborítatlan trópusi erdejében élő fák növekedésének és halálának három évtizeden át történő figyelemmel követése alapján végezték el. A 2010-es évekre egy trópusi erdő széndioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent, ami nagyrészt az elpusztult fák okozta karbonveszteségből fakadt.

A világ trópusi erdői szén-dioxid-elnyelőből szén-dioxid-kibocsátóvá válnak
A világ trópusi erdői széndioxid-elnyelőből széndioxid-kibocsátóvá válnak. Fotó: Getty Images

A nagyjából száz intézmény által végzett kutatás az első, mely jelentős méretű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy megkezdődött az erdők széndioxid-forrássá válásának folyamata. A kutatást vezető Wannes Hubau, a Leeds-i Egyetem egykori kutatója, jelenleg a belgiumi Közép-Afrika Múzeum munkatársa, elmondta: "Afrikai és az Amazonasból származó adatok kombinálásával elkezdtük megérteni, miért változnak ezek az erdők. Az ezt elindító tényezők a széndioxid-szint, a hőmérséklet, a szárazság és az erdők dinamikája".

"Az extra szén-dioxid gyorsítja a fák növekedését, de ezt a hatást minden évben egyre jobban felülírják a mind magasabb hőmérsékletek és gyakoribb szárazságok negatív hatásai, melyek lassítják a növekedést és megölhetik a fákat" - mondta el a szakértő. Azt is kiemelték, a tényezők modellezése kimutatta, hogy a hosszú távú jövőben csökken Afrika széndioxid-elnyelő képessége. Az Amazonasé továbbra is gyorsan gyengül, utóbbi jóslatunk szerint a 2030-as évek közepére válik széndioxid-forrássá.

A széndioxid-emisszió 6 százalékát vonják ki

Az 1990-es években az érintetlen trópusi erdők nagyjából 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot távolítottak el a légkörből, ez a mennyiség a 2010-es években a becslések szerint 25 milliárd tonnányira csökkent. A 2010-es és 1990-es évek közötti különbség, a 21 milliárd tonna szén-dioxid megfelel az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada összes fosszilis üzemanyag-kibocsátásának. Összességében az érintetlen trópusi erdők az emberi tevékenységből származó széndioxid-emisszió 17 százalékát vonták ki a légkörből az 1990-es években. Ez az arány a 2010-es években 6 százalékra csökkent.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: