Meglepő, mi csökkenti a gyógyszerigényt

A természetjárás jótékony egészségügyi hatásait egyre több kutatás igazolja. Egy frissen publikált tanulmány szerint például azok, akik több időt töltenek a szabadban, jellemzően kevesebb gyógyszert szednek.

Legyen szó akár parkokról, közösségi kertekről vagy más városi zöldterületekről, ha az ember hetente legalább három-négy alkalommal kimozdul a négy fal közül, azzal mintegy kétharmadára csökken annak valószínűsége, hogy mentális problémák vagy magas vérnyomás miatt gyógyszer után kelljen nyúlnia, és negyedével, hogy asztmáját kellene ilyen módon kezelni. Ráadásul, mint azt a The Guardian írja a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatóinak legfrissebb tanulmányát szemlézve, a természet közelségének e pozitív hatása különösen erős az alacsonyabb jövedelmű társadalmi csoportok körében.

családi kirándulás, természetjárás
A rendszeres természetjárás nagyon jó hatással van a szervezetre. Fotó: Getty Images

A finn kutatócsoport összesen 16 ezer véletlenszerűen kiválasztott lakos körében végzett kérdőíves felmérést Helsinkiben, Espooban és Vantaaban. Ez a három, egymáshoz közel fekvő város alkotja a legnagyobb összefüggő urbánus övezetet az észak-európai országban. A kérdőív a többi között kitért arra, hogy a válaszadók lakóhelyének 1 kilométeres körzetében található-e zöld- vagy kékterület, így például erdő, kert, park, kastélypark, állatkert, természetes mező, láp vagy mocsár, illetve tenger, tó vagy folyó. Emellett arra is rákérdezett, hogy milyen gyakran látogatják ezeket a területeket a május és szeptember közötti időszakban, továbbá hogy használnak-e vényköteles gyógyszereket szorongásra, álmatlanságra, depresszióra, magas vérnyomásra és asztmára.

A kutatók a gyógyszerhasználatot a résztvevők egészségi állapotának kivetüléseként értelmezték, és azért éppen a felsorolt betegségcsoportokra kérdeztek rá, mert azok nemcsak gyakoriak, de potenciálisan súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak. Az így kapott adatokból kirajzolódott egy erős összefüggés, mely szerint azok, akik gyakrabban járnak a természetben, kisebb valószínűséggel szednek gyógyszert a vizsgált kategóriákból. A hetente legalább három-négy kirándulást tevő válaszadók körében például 33 százalékkal kevesebb mentális zavarok enyhítésére szolgáló gyógyszer fogyott, mint azoknál, akik csak egyszer mozdultak ki. A magasvérnyomás-gyógyszerek tekintetében 36, az asztmagyógyszereknél 26 százalékos eltérést lehetett kimutatni ugyanebben az összevetésben.

„Egyre növekvő számú tudományos bizonyíték támasztja alá a természetben töltött idő egészségügyi előnyeit. Ennek hatására növekedhet a jó minőségű városi zöld területek kínálata, illetve jobban előtérbe kerülhet azok aktív felhasználása. Mindent egybevetve ez is egy módja lehet az egészségi állapot és jólét javításának” – írták a kutatók az Occupational & Environmental Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra