Villámcsapás: a fájdalom csak a kezdet

Évente dokumentáltan több mint négyezer életet olt ki villámcsapás világszerte, de ennél a valós szám valószínűleg lényegesen magasabb. Ugyan a villám sújtotta emberek nagy többsége túléli a traumát, maradandó és igen változatos tünetek emlékeztetik őket, hogy szerencsétlenségükre rosszkor voltak rossz helyen.

Tíz emberből, akit villámcsapás ér, kilenc túléli, hogy találkozott a nagyfeszültségű elektromos kisüléssel. A hatások listája azonban hosszú és igen ijesztő: szívmegállás, zavartság, görcsök, szédülés, izomfájdalmak, süketség, fejfájás, emlékezetkiesések, koncentrálási képtelenség, személyiségváltozások, krónikus fájdalom és a többi. Az orvosok mind a mai napig nem tudnak pontos magyarázatot adni ezeknek a tüneteknek a többségére, habár pár körülményt már sikerült azonosítani, amiből jó következtetések vonhatóak le a villámcsapás miatt szerzett sérülésekre.

villám, villámcsapás
A villámcsapásnak számos ijesztő következménye van.

Kisebb áramütést a legtöbb ember átél valamikor az élete során. A hatás nem mondható kellemesnek, de gyorsan elmúlik, és a vele járó ijedség többnyire a legrosszabb következmény. De ha valakit megráz a hálózati feszültség, akkor még nem változik meg a személyisége, vagy nem esnek szét a szavak és a mondatok a fejében, és válik kommunikációképtelenné.

Gőzrobbanás és poszttraumás zavar

A legkönnyebben azonosítható következmények egyike a gőzrobbanás. A bőrön lévő izzadság vagy az esőcseppek egy pillanat alatt gőzzé alakulnak a villám hatására, ami rendkívül gyors hőtágulást eredményez. Ennek hatása jelentős mértékben attól függ, hogy a villámcsapás áldozata milyen anyagú ruhát viselt: a bőrt borító anyag elég, elolvad, vagy olyan nagy az ellenállóképessége, hogy alatta a kitáguló gőz nyomása erősen megnövekedhessen. Ez részben meghatározza az égési sérülések jellegét és mértékét.

Habár a túlélők gyakran beszélnek belépési és kilépési sebekről, mégis elég nehéz kitalálni, visszakövetni, hogy a villám milyen utat járt be a testben – idézi a The Atlantic Mary Ann Cooper chicagói sürgősségi orvost és tapasztalt villámkutatót. A villám útját jobban befolyásolja, illetve később jobban meg is mutatja, hogy milyen típusú ruhát viselt a túlélő, és azon milyen nyomok maradtak, illetve voltak-e érmék a zsebében, vagy viselt-e ékszereket az eset idején, és azokon milyen nyomok maradtak.

De a legrosszabb következmények a poszttraumás zavarok. A villámcsapás után az esetek mintegy harmadánál a kar vagy a láb legalább ideiglenesen megbénul. A villám megzavarja a szív elektromos impulzusait, amit ausztrál kutatók birkákon végzett kísérletekkel is igazoltak. A szívnek azonban van egy "természetes pacemakere", ami helyreállítja a szívritmust a legtöbb esetben.

Az igazán kellemetlen következmények akkor alakulnak ki, ha a villám bejut az agyba, és blokkolja a légzésközpont működését, ami azért veszélyes, mert az agynak nincs a szívéhez hasonló helyreállító funkciója. A birkákon végzett kísérletek azt is bizonyították, hogy a villám könnyen behatol a koponyanyílásokon, és eléri az agyat, illetve könnyen ugrál ezek között, azaz a szájról az orra, a szemre vagy a fülre. Ez pedig magyarázatul szolgálhat a süketség vagy a szürke hályog kialakulására. A sokféle idegrendszeri zavarra azonban még nincs megoldás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra