Kimaradtak a rezsitámogatásból a fogyatékkal élők

Magyarországon mintegy hatszázezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Sokukat létbizonytalanságba sodor az energiaárak drasztikus emelkedése, amire a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) aláírásgyűjtéssel próbálja felhívni a figyelmet.

Egy, a Magyar Közlönyben augusztus 9-én közzétett kormányrendelet értelmében az átlagfogyasztásnál magasabb mennyiségű áramot vehetnek igénybe csökkentett áron a fogyatékossággal élők, amennyiben elektromos kerekesszéket, mopedet vagy hálózati áramról működő oxigénkoncentrátort használnak. Mint azonban azt az rtl.hu írja, ez még közel sem oldja meg a mozgáskorlátozott emberek minden olyan pénzügyi természetű problémáját, amelyet az emelkedő energiaárak idéztek elő az utóbbi időszakban.

elektromos kerekesszék, idős beteg, fogyatékosság, mozgáskorlátozottság
Az energiaárak emelkedése sok esetben nagyon nehéz helyzetbe hozza a fogyatékkal élőket. Fotó: Getty Images

A cikkben megszólal például egy édesanya, Paku Andrea, akinek 13 éves fia születéskori oxigénhiány miatt súlyosan halmozott fogyatékossággal él. A fiú nem tud önállóan mozogni. Télen magasabb hőmérsékletre kell miatta felfűteni a lakást, ágyában elektromos melegítőt is használ a család. A táplálásához gyomorszondára van szükség, a táplálékát le kell turmixolni, a nyálát is folyamatosan el kell szívni. Áramot fogyaszt a mozgatásához használt betegemelő is, ahogy az átlagosnál jóval gyakoribb mosás és takarítás szintén rendkívül energiaigényes. „Csupa olyan dolog, amire más nem gondol” – hangsúlyozta Andrea. Kitért rá, családjuk nem jogosult az említett villanyár-támogatásra. Hozzájuk hasonlóan nagyon sok súlyos fogyatékossággal élő ember kimaradt a támogatotti körből – figyelmeztetett Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke korábban a hirado.hu-nak nyilatkozva.

A családok mellett a fogyatékossággal élő embereket ellátó civil szervezeteket és civil fenntartású intézményeket is rendkívül nehéz helyzetbe sodorja az energiaválság. Dr. Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke úgy fogalmazott az rtl.hu-nak: „mi nem tudunk tovább hátrálni, nálunk nem most kezdődött az, hogy 20 fok fölé nem mehet a hőmérséklet”. Az egyesület összesen két tucat intézményt tart fenn, köztük lakóotthonokat, támogatott lakhatást, nappali szociális intézményeket, támogató szolgálatokat, egészségügyi szolgáltató intézményt, otthonápolási szolgálatot, rehabilitációs központot, korai fejlesztő központot, fejlesztő óvodát, iskolát. Évente mintegy 1500 ember ellátását biztosítják, bentlakásos intézményeikben pedig 60 emberről gondoskodnak. Bár civil szervezetként eddig sem voltak jogosultak a rezsicsökkentésre, de idén csak az első félévben annyi kiadásuk keletkezett az áramfogyasztás kapcsán, mint tavaly egész évben. Ráadásul még el sem kezdődött a fűtési szezon, amikor a gázszámlák értéke a korábbi akár tízszeresére is ugorhat. Az egyesület esetében ez csak egy intézmény kapcsán 3,8 millió forint helyett 38 milliós kiadást eredményez majd várhatóan.

Augusztus közepén a MEOSZ nyílt levelet küldött a kormánynak. Ebben a családok védelme érdekében azt javasolja a szövetség, hogy a fogyatékossággal élők háztartásaira vonatkozóan a kormányzat emelje duplájára a rezsicsökkentett éves fogyasztási keretet mind az áram, mind a gáz esetében. Emellett azt kéri, hogy a civil szervezetek és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények is minősüljenek lakossági fogyasztónak, így mentesülve a piaci ár megfizetése alól az áram- és gázfogyasztás tekintetében egyaránt. A MEOSZ aláírásgyűjtésbe is kezdett „a valódi és azonnali rezsivédelemért”, amelyhez bárki csatlakozhat online vagy postai úton.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra