Felfalja a mikroműanyagot ez az állat

Gyakorlatilag mindenütt – az ivóvízben, az élelmiszerben, sőt már a magzatok testében is jelen vannak a mikroműanyag részecskék, de hogy ez milyen hatással is lehet a testünkre, erről még mindig keveset tudunk. Kutatók most lárvákkal, gombákkal és baktériumokkal vennék fel a harcot a műanyagszennyezés ellen.

Egy új tanulmány szerint a palackozott vízben százszor több apró műanyagdarab is lehet, mint amennyit korábban becsültek: akár negyedmillió nanoplasztikdarabot is tartalmazhat – számolt be az amerikai Columbia és Rutgers egyetemek kutatóinak eredményeiről a BBC.

műanyag, műanyagszennyezés, mikroműanyag
Az apró műanyagdarabkák lassanként ellepik a Földet. Fotó: Getty Images

Bejut a véráramba

A kutatók három elterjedt palackozott vízmárka öt mintáját elemezték, és literenként 110 000 és 400 000 közötti nanoplasztik-szintet találtak. Bár még mindig túl kevés a kutatás annak megállapításához, hogy a mikroműanyagok fogyasztása vagy belélegzése valóban kockázatot jelent-e, azt már megállapították, hogy bejutnak az emberi véráramba.

A kutatók számos megközelítést dolgoznak ki, hogy segítsenek megszabadulni a környezetben lévő műanyagszennyezéstől. Az egyik ilyen, hogy olyan gombákhoz és baktériumokhoz fordulnak segítségül, amelyek műanyaggal táplálkoznak, és közben lebontják azt. Egy bogárlárva faj, amely képes felfalni a polisztirolt, szintén egy másik lehetséges megoldást kínál. Mások pedig olyan vízszűrési technikákat vagy kémiai kezeléseket vizsgálnak, amelyek képesek eltávolítani a mikroműanyagokat.

„A műanyagok nincsenek benne a periódusos rendszerben, mint a kobalt vagy a réz. Ezek vegyszerek elegyei, amelyek közül a legtöbb súlyosan mérgező. Néhány évtized alatt a bolygó minden négyzetcentiméterét beszennyeztük műanyaggal, amely egyre fokozódó mennyiségben ömlik a környezetbehangoztatta Sian Sutherland, a Műanyagbolygó nevű civil szervezet társalapítója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra