Megdöbbentő, mit okozhatnak a műanyagadalékok

Körülbelül egymillió tonna műanyagadalék szivárog az óceánokba évente svájci kutatók becslései szerint.

Az Earth Action (EA) kutatóintézet azt vizsgálta, hogy milyen szintű szennyezést okozhatnak a műanyagok előállítási és felhasználási folyamatai során hozzáadott vegyi anyagok. A felmérés kimutatta, hogy csak a csomagolásokból legalább 166 ezer tonna műanyagadalék kerül a tengerekbe, és az olyan hétköznapi termékek miatt, mint a szövetanyagok vagy a gépjármű abroncsok, akár 30 ezer tonnát meghaladó mennyiség is szivároghat a tengerekbe, óceánokba.

műanyagszennyezés, tenger, óceán
Évről évre rengeteg műanyag kerl a világ óceánjaiba. Fotó: Getty Images

„Sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezeket a vegyszereket hozzáadják a műanyagokhoz, így bekerülnek az ökoszisztémába, beleértve a testünket is. Cselekednünk kell, méghozzá most” – hívta fel a figyelmet Maria Westerbos, a Műanyagleves Alapítvány alapítója. Az EA szerint a műanyagadalékok többsége szabályozatlan és nem esett át klinikai teszteken, valamint számos olyan egészségügyi problémával állhatnak kapcsolatban, mint például az elhízás, a termékenységi problémák és a rákos megbetegedések.

„A műanyagok nincsenek benne a periódusos rendszerben, mint a kobalt vagy a réz. Ezek vegyszerek elegyei, amelyek közül a legtöbb súlyosan mérgező. Néhány évtized alatt a bolygó minden négyzetcentiméterét beszennyeztük műanyaggal, amely egyre fokozódó mennyiségben ömlik a környezetbe” – hangoztatta Sian Sutherland, a Műanyagbolygó nevű civil szervezet társalapítója.

Hogyan csökkenthető a szervezetbe jutó műanyag mennyisége? Mutatunk néhány hasznos tippet.

Az EA a termékek összetételét és a hulladékok hatékony kezelését illetően nagyobb átláthatóságot kér globális szinten. Ezenkívül a szervezet több javaslatot is tett az illetékesek számára, a többi között arról, hogy a hulladék mennyiségének csökkentéséért könnyen újrahasznosítható vagy többször felhasználható anyagokat alkalmazzanak, továbbá hogy végezzenek kutatásokat arról, hogy mikor és hogyan kerülnek a műanyagadalékok a környezetbe és az emberi szervezetbe.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon a látási viszonyok javulnak, a zárt felhőtakaró pedig lassanként szakadozik, de északon, északkeleten tartósan borult marad az ég. A keleti megyékben és a középső országrészben több helyen lehet eső, zápor. A délkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra