Felbukkant egy új sertésinfluenza az embernél

Először jegyeztek fel emberi fertőzést az Egyesült Királyságban a sertésinfluenza egy új törzse kapcsán.

Egyelőre nem ismert, hogy az érintett beteg hogyan kapta el a fertőzést. Annál is inkább, mert munkája során sem érintkezik rendszeresen sertésekkel – írja a SkyNews. Légzési problémák miatt kereste fel háziorvosát Észak-Yorkshire-ben. Az orvos a pácienstől vett légúti mintát elküldte laboratóriumi ellenőrzésre a nemzeti influenzafigyelő szolgálat szakembereinek. Ekkor derült ki, hogy a megbetegedést az influenza A(H1N2)v altípusa okozta, amely elsősorban sertések között terjed. A beteg azóta meggyógyult.

Világszerte mintegy 50 emberi fertőzést regisztráltak 2005 óta influenza A(H1N2)v vírussal, ugyanakkor a korábbi esetekben kimutatott vírustörzsek egyikével sem mutat genetikai rokonságot a most megfigyelt kórokozó. Egyelőre nem ismert, hogy ez a törzs mennyire fertőző az emberre nézve, illetve hogy lehetnek-e más fertőzöttek is az Egyesült Királyságban. Szintén túl korai még megmondani, hogy a vírusban megvan-e a potenciál egy világjárvány kirobbantásához, mint ahogyan az 2009-ben történt a H1N1 altípusú sertésinfluenza esetében. Ez utóbbi vírus azóta is szezonálisan előforduló megbetegedéseket okoz.

Borítókép: Pixabay

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.