Ezért ébredünk fel éjjel 3 órakor rendszeresen

Az alvászavarok világszerte rengeteg problémát okoznak, mi lehet azonban az oka, hogy egyesek rendszeresen éjjel 3 és 4 óra között ébrednek fel, majd nem képesek visszaaludni? Alvásszakértő adott választ a kérdésre.

Az alvászavar civilizációs betegségnek tekinthető, a fejlett világban az emberek jelentős hányada szenved tőle időszakosan. Megfigyelték ugyanakkor, hogy nagyon sok ember egy adott idősávon belül, nagyjából 3-4 óra között ébred fel, és hosszú ideig nem is tud visszaaludni. Az Iflscience cikkében Dr. Greg Murray, az ausztrál Swinburne Műszaki Egyetem Mentális Egészségügyi Központjának igazgatója ad magyarázatot erre a jelenségre.

Miért mindig 3 óra után ébredünk fel?

A statisztikák szerint az alvászavarban szenvedők nagyjából harmada számolt be arról, hogy éjjel 3-4 óra között csak forgolódik az ágyban, de visszaaludni nem tud. A koronavírus-pandémia 2020-as terjedése után még nagyobb lett az időszakos alvászavarokkal küzdők aránya, melynek hátterében nem is maga a vírus, de az azt kísérő szorongás és a megváltozott élethelyzetünk állhat.

alvászavar
Ez lehet az oka annak, ha éjjel ugyanabban az időszakban ébredünk fel rendszeresen. Fotó: Getty Images

A szakember szerint nem is önmagában a stressz miatt ébredünk fel, a szorongás inkább csak tudatosítja a pihenés félbeszakadását, és megnehezíti, hogy visszaaludjunk. Valójában ugyanis teljesen természetes, hogy több alkalommal is felébredünk, és az éjszaka második felében gyakoribb a felszínes alvás. Amennyiben megfelelően haladunk végig az alvásfázisokon, észre sem vesszük, hogy felébredtünk, hogyha azonban stresszesek a mindennapjaink, gyorsabban öntudatunkra ébredünk, és nehezebb lesz visszaaludni. Rendszerint éjjel 3-4 óra között már rövidebb a mélyalvási fázis, így nagyobb eséllyel térhetünk magunkhoz az éjszaka ezen pontján. A stressz mellett számos más környezeti tényező - rossz beltéri levegő, nem megfelelő matrac - is hozzájárulhat ahhoz, hogy az éjszaka közepén felébredünk.

A másik oka, hogy rendszerint az éjszaka ugyanazon időszakában térünk magunkhoz, az alvási ciklusunkban keresendő. Éjszaka ugyanis különböző hosszúságú időt töltünk el egyes alvásszakaszokban, és ha minden este nagyjából ugyanabban az időpontban fekszünk le, nagy eséllyel az éjszaka is körülbelül hasonló időszakokban érünk el abba az alvásfázisba, amelyből nagyobb valószínűséggel magunkhoz térhetünk. Az éjszakánk második felét nagyobb arányban töltjük az úgynevezett REM alvásfázisban - ez az a felületes alvás, melynek során az álmaink is megjelennek. Egy rossz álomból felébredve is sokkal nehezebb lehet visszaaludni a szakértő szerint. 

Colin Espie, az Oxfordi Egyetem Klinikai Idegtudományi Tanszékének alvásgyógyászati professzora szerint az éjszakai pihenésünkön az is javíthat, hogyha lefekvés előtt átgondoljuk a napunkat, és terveket készítünk a következő napi teendőkről. Ez ugyanis megnyugvással tölthet el, és azzal az érzettel, hogy nagyobb kontrollt gyakorlunk a mindennapokban történő események felett. Fontos továbbá az is, hogy rendszeresen engedjünk be friss levegőt a lakásba, és ne legyen se túl hideg, se pedig túl meleg a hálószobában. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra