Évente több ezer magyar életét lehetne megmenteni

Az elsősegélynyújtás és a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány, amely az erről szóló kampányplakátját a közösségi oldalán tette közzé.

A magyarok többsége nem mer elsősegélyt nyújtani, pedig ezerből legalább négyszáz ember megismerte már elméletben az újraélesztés technikáját – mutatott rá a Médiaunió Alapítvány a Mentés másként - rajtad is múlik! címmel indított kampányában. Mint azt a közleményükben hangsúlyozták, ha abban a bizonyos „arany öt percben", az összeesés utáni pillanatokban azonnal megkezdenék az újraélesztést , évente több ezer magyar ember életét lehetne megmenteni.

Itt az ideje "másként" gondolkodni

Az alapítvány szerint a koronavírus-járvány nemcsak azt mutatta meg, mennyire sebezhetőek vagyunk, és milyen könnyen kiszolgáltatottakká válhatunk, ha nagy a baj - arra is rávilágított, hogy mennyire fontos a szűkebb és tágabb környezetünk iránti felelősségvállalás és bizonyos esetekben az azonnali segítségnyújtás. Ezzel indokolták, hogy idén az elsősegélynyújtás és a véradás fontosságát szeretnék népszerűsíteni. Kiemelték továbbá, hogy itt az ideje, hogy „másként" gondolkodjunk az elsősegélyről, és elhiggyük, hogy nem csak az orvosok tudnak életet menteni.

Évente több ezer magyar életét lehetne megmenteni

A KSH adatai szerint 4 millió autó van Magyarországon, legalább ennyi jogosítvány , vagyis ezerből legalább négyszáz ember tudna újraéleszteni, mégis ezer emberből mindössze tizenheten tudnak és mernek is segíteni – írták a közleményben, amelyben arra is kitértek, hogy évente 7-8 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, ha azonban a környezetükben lévők megpróbálnák az újraélesztést, akár 5 ezren is életben maradhatnának.

Magyarországon minden tizedik percben kap stroke-ot valaki, ezért az alapítvány szerint nagyon fontos a stroke tüneteinek időbeli felismerése is. Ha ugyanis 4 órán belül a stroke-centrumba kerül a beteg, sokkal nagyobb eséllyel gyógyul meg. Mindemellett a véradásnak is óriási jelentősége van: itthon az emberek döntő többsége egyszer sem ad vér életében, pedig egyetlen véradással három emberen lehet segíteni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra