Évente több ezer magyar életét lehetne megmenteni

Az elsősegélynyújtás és a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány, amely az erről szóló kampányplakátját a közösségi oldalán tette közzé.

A magyarok többsége nem mer elsősegélyt nyújtani, pedig ezerből legalább négyszáz ember megismerte már elméletben az újraélesztés technikáját – mutatott rá a Médiaunió Alapítvány a Mentés másként - rajtad is múlik! címmel indított kampányában. Mint azt a közleményükben hangsúlyozták, ha abban a bizonyos „arany öt percben", az összeesés utáni pillanatokban azonnal megkezdenék az újraélesztést, évente több ezer magyar ember életét lehetne megmenteni.

Itt az ideje "másként" gondolkodni

Az alapítvány szerint a koronavírus-járvány nemcsak azt mutatta meg, mennyire sebezhetőek vagyunk, és milyen könnyen kiszolgáltatottakká válhatunk, ha nagy a baj - arra is rávilágított, hogy mennyire fontos a szűkebb és tágabb környezetünk iránti felelősségvállalás és bizonyos esetekben az azonnali segítségnyújtás. Ezzel indokolták, hogy idén az elsősegélynyújtás és a véradás fontosságát szeretnék népszerűsíteni. Kiemelték továbbá, hogy itt az ideje, hogy „másként" gondolkodjunk az elsősegélyről, és elhiggyük, hogy nem csak az orvosok tudnak életet menteni.

Évente több ezer magyar életét lehetne megmenteni

A KSH adatai szerint 4 millió autó van Magyarországon, legalább ennyi jogosítvány, vagyis ezerből legalább négyszáz ember tudna újraéleszteni, mégis ezer emberből mindössze tizenheten tudnak és mernek is segíteni – írták a közleményben, amelyben arra is kitértek, hogy évente 7-8 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, ha azonban a környezetükben lévők megpróbálnák az újraélesztést, akár 5 ezren is életben maradhatnának.

Magyarországon minden tizedik percben kap stroke-ot valaki, ezért az alapítvány szerint nagyon fontos a stroke tüneteinek időbeli felismerése is. Ha ugyanis 4 órán belül a stroke-centrumba kerül a beteg, sokkal nagyobb eséllyel gyógyul meg. Mindemellett a véradásnak is óriási jelentősége van: itthon az emberek döntő többsége egyszer sem ad vér életében, pedig egyetlen véradással három emberen lehet segíteni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)