Két óra alatt beférkőzik az agyba a műanyag

Körbevesz bennünket a műanyag, már az agyban és az anyatejben is kimutatták.

A műanyagok és egyéb kemikáliák elterjedésével a környezet szennyezésén túl saját egészségünket is számtalan módon veszélyeztetjük. Ennek egyik kritikus eleme agyunk károsítása, amely akár mentális állapotunkat is hátrányosan befolyásolhatjaírja a Greendex.

agy, képalkotó eljárás, CT, MR, MRI, agy
Az agyban is kimutatták a műanyagrészecskéket. Fotó: Getty Images

A vér-agy gát sem képes megállítani

Agyunk egyik legfontosabb része az úgynevezett vér-agy gát, amelynek elsődleges feladata a káros anyagok központi idegrendszerbe történő bejutásának megakadályozása, miközben az agy számára nélkülözhetetlen tápanyagokat és egyéb hasznos anyagokat átengedi. Az itt található, egymással szorosan összekapcsolódó sejtekből álló hálózat lényegében amolyan védőbástyaként funkcionál agyunkban, megőrizve annak épségét. Éppen ezért is rémisztő, hogy ezen a gáton már a műanyagok is képesek lehetnek átjutni.

Egy friss osztrák kutatás felfedte, hogy egerek esetében a nanoműanyagok (amelyek átmérője 0,001 milliméternél is kisebb) a szervezetbe jutástól számított két órán belül az agyban is megjelentek.

A kísérlet során polisztirol (PS) részecskéket tartalmazó vizet adtak az egereknek. A polisztirol megtalálható sok étellel érintkező tárolóban is, tehát mi magunk is sokszor bevisszük szervezetünkbe. A műanyagok számtalan fajtája lehet jelen testünkben itt-ott, például a vérünkben, létfontosságú szerveinkben, de még az anyatejben is.

Ez már önmagában is ijesztően hangzik, de a műanyagok bejutása az agyba további  gondokat is okozhat. A vér-agy gáton átjutva ugyanis ezek a részecskék gyulladást válthatnak ki az agyban, ami hosszú távon neurológiai elváltozásokhoz vezethet, így például növelheti az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

Mindennapjaink része a rengeteg műanyag, amely számtalanszor érintkezik élelmiszerrel. A szakember szerint ennek vannak veszélyei, de néhány egyszerű lépéssel megelőzheted a bajt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Ma általában sok napsütésre számíthatunk, az ország északkeleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő szórványos jelleggel zápor, zivatar. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés is kísérheti. Az északnyugati szél olykor élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra