A nyaralását szervezi? Egy valamit lehet, hogy elfelejtett!

A szállásfoglalásra és a biztosításra ügyelünk, viszont az egészségmegőrzésre nem - így összegezhetnénk a KutatóCentrum online villámkutatásának eredményeit, amelyet a felnőtt lakosság körében végeztek az utazási szokásokkal kapcsolatban.

Március végén villámkutatást végeztek: a felnőtt internetezők utazási szokásait, a kedvenc úti célpontokat, országokat vizsgálták, másrészt arra kérdeztek rá, hogy az érintettek milyen előkészületeket tesznek nyaralás előtt. Úgy tűnik a többség márciusban már nekifogott a nyaralás megtervezésének: öt válaszadóból négy már eldöntötte, hogy megy-e idén nyaralni és konkrét elképzeléssel is rendelkezik leendő úti céljáról.
A válaszok alapján a legtöbben (46%) belföldi nyaralást is terveznek és a megkérdezettek körülbelül negyede (23%) várhatóan külföldre is utazik majd. Ugyanakkor minden negyedik válaszadó idén nem utazik el nyáron a jelenlegi tervei szerint. A kutatás szerint a külföldre utazók száma továbbra is csökken. Ha kizárólag a nyaralást tervezők táborát nézzük, akkor közülük 60% belföldön pihen majd, további egyötödük külföldre megy nyaralni, a maradék 20% pedig belföldi és külföldi kikapcsolódást is tervez.

A külföldi célpontok közül továbbra is sláger Horvátország, a külföldre utazók egynegyede a szomszédos tengerparton tölti majd szabadságát. A második és harmadik leggyakoribb külföldi nyaralási helyszínek szintén tengerparti mediterrán területek, Olaszország (16%) és Görögország (13%). A korábbi népszerű nyári helyszínnek számító Egyiptom és Tunézia már csak a válaszadók 4-4%-ának szerepel a tervei között, megelőzi őket Spanyolország (6%) és Törökország (5%) is, valamint Ausztria és Németország is felkúszott a népszerűségi lista középmezőnyébe.Felkészülés

Mivel az útitervekről határozott elképzelésekkel rendelkezik a magyarok többsége, így az sem meglepő, hogy már időben felkészülnek az utazásokra. Az utazást tervező válaszadók közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54%), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt, úti patikát is összeállít indulás előtt és minden ötödik megkérdezett előre vásárol térképet vagy útikönyvet.

Baleset- és poggyászbiztosítást háromszor annyi külföldre utazó válaszadó köt, mint a hazai nyaralásra készülők. Bár a védőoltást tervezők száma elenyésző, közöttük is a külföldre utazók vannak többen. Leginkább az Észak-Afrikába (Tunézia, Egyiptom) készülő megkérdezettek óvatosak, körükben kötnek a legtöbben biztosításokat, és az átlagnál többen gondoskodnak védőoltásokról is. Általában védőoltásokról csupán a megkérdezettek 2%-a gondoskodik, holott a magyarok 40%-a külföldre vagy külföldre is megy nyaralni, ahol előfordulhatnak súlyos fertőzések és betegségek is. A férfiak egyébként nagyobb arányban oltatják magukat (3%), mint a nők (1%), a legtöbben a 35-45 éves korosztályból kérnek védőoltást.A kutatásból kiderül, hogy a magyar utazók között továbbra is tartja magát az a tévhit, hogy a mediterrán tengerparti országokban nem találkozhatnak semmilyen betegséggel. A legnépszerűbb Horvátországban elsősorban a tengeri ételek jelenthetnek veszélyforrást, hiszen a Földközi tenger élőlényei nagy arányban hordozzák a hepatitis A vírust. A nyári kalandokat kedvelők pedig bárhol kapcsolatba kerülhetnek idegenekkel, így megnő a szexuális úton terjedő hepatitis B fertőződés veszélye. Azokban az országokban, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása - Görögország, Törökország, Egyiptom és Tunézia - jéggel, csapvízzel készült ételekkel és italokkal is megfertőződhet a felelőtlen utazó, hiszen a hepatitis A-nak ezek a legjellemzőbb forrásai. Az afrikai országokban akár még tífuszos megbetegedés is előfordulhat.

A leggyakoribb hepatitis A és B fertőzéseken kívül különböző hasmenéses és hányásos panaszok fordulhatnak elő, amelyeket szintén a nem megszokott higiénés viszonyok okoznak. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint (Epinfo 2011. 52. heti szám) mintegy 346 hepatitis megbetegedést regisztráltak tavaly, amelyeket főként az őszi hónapokban tapasztaltak. A nyári utazóknál ugyanis pont ebben az időszakban jelenik meg a betegség a több hetes lappangási időt követően. Az utazóknak a nyaralás előtt minimum hat héttel érdemes ellátogatni a regionális oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és részt venni egy utazási-egészségügyi tanácsadáson. Ezen a tanácsadáson az adott desztinációra vonatkozó részletes tájékoztatást adnak a szakemberek arról, hogy milyen védőoltást szükséges felvenni, kell-e a kisgyermekeknek külön valamilyen gyógyszerrel vagy vakcinával készülni, mire érdemes ügyelni az adott országban.

Egészségügyi ajánlások


  • Horvátország
  • A leggyakoribb utazási fertőzésnek számító hepatitis A és B ellen érdemes kombinált vakcinát felvenni minden nyaralónak, hogy biztonságban legyenek a nyaralás alatt is. Emellett érdemes az ország aktuális járványügyi helyzetéről tájékozódni! Például 2008-ban jelentős kanyarójárvány zajlott, így akkor nem ajánlották a kanyaró elleni védőoltásban nem részesült csecsemők beutazását az országba. Két évvel ezelőtt pedig jelentősen megnőtt a kullancs által terjesztett encephalitis megbetegedések száma is, így a nyári utazóknak ajánlották a fertőzés elleni védőoltást.

  • Olaszország
  • Az Olaszországba készülőknek szintén tanácsos felvenni az általánosan ajánlott hepatitis A é B elleni védőoltást. Ezen kívül a kanyaró elleni vakcina érvényességét is érdemes ellenőrizni, hiszen a félszigeten az elmúlt években több járvány is lezajlott. A védőoltásokat rovarvédő szerekkel érdemes kiegészíteni, hiszen a kullancsok és a meglepő módon az itt is jelen lévő, chikungunya lázat terjesztő moszkitók ellen ezek a leghatékonyabbak.

  • Görögország
  • A utazóknak szintén ajánlják a szokásos utazási védőoltások felvételét, így a hepatitis A é B elleni védőoltást. Ugyanakkor a térségben előfordulnak Európára nem jellemző megbetegedések, így például tavaly felbukkant a malária is. A szúnyogok és az encephalitist terjesztő kullancsok ellen rovarvédő készítményekkel lehet védekezni, amelyek különösen a nagyobb kirándulások alkalmával javasoltak. Ezen kívül az elővigyázatosság mindenhol fontos lehet, hiszen a legionárius betegség és a Nyugat-Nílusi vírus is előfordult már a görög szigeteken. Az aktuális járványügyi helyzetről a regionális oltóközpontokban kaphatnak felvilágosítást az utazók.
Ebből kiderült, hogy a vakációra készülők közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54%), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt, viszont védőoltást csupán elenyésző hányaduk vesz fel.

Értékelje a cikket!

Tornagyakorlatok visszeres panaszokra

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag