Ezt sokan elrontják az ételek hűtésénél

Sokan az ajánlott és biztonságos hőmérsékletnél melegebbre állítják a hűtőszekrényüket.

Megdöbbentően kevesen tudják, hogy hány foknak kellene lenni a hűtőben – derült ki egy holland kutatásból, amelynek eredményeiről az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer is beszámolt.

nő keres valamit a hűtőszekrényben
Sokan az ajánlott és biztonságos hőmérsékletnél melegebbre állítják a hűtőszekrényüket. Fotó: Getty Images

Naponta használjuk, de helytelenül

A Food Safety News cikkére hivatkozva azt írták, a háztartásokban található hűtőszekrények hőmérsékletét vizsgálva a holland kutatók megállapították, hogy a , és a korábbi felmérésekéhez hasonló eredményeket kaptak abból a szempontból, hogy sokan az ajánlott és biztonságos 0-4 Celsius-foknál melegebbre állítják a hűtőszekrényüket. A mért értékek átlaga a vizsgált hűtők felében 5,7 fok volt az alsó, és több mint 7,7 fok volt a felső polcon.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadóknak csak alig több mint negyede van tisztában a megfelelő hőmérséklettel. 8 százalék alacsonyabb értéket mondott az ideálisnál, a többiek azonban magasabbra tippeltek. 

Volt, ahol 16 fokot is mértek a hűtőben

A hűtőszekrényének mért hőmérséklete egyébként különösen magas volt egyes 65 év feletti felhasználóknál. Ennél a korosztálynál még 16-17 fokos hőmérsékleteket is mértek a hűtő belsejében. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy az idősek kevésbé vannak tisztában az optimális hűtési hőmérséklettel.

Kiderült továbbá, hogy a kutatásba bevont alanyok többsége még sosem ellenőrizte a hűtője hőmérsékletét. Csupán 2 százalék mondta azt, hogy rendszeresen meggyőződik arról, hogy az optimális hőmérsékleten tárolja-e a hűtendő élelmiszereit.

Ilyenkor kell feltekerned a hűtő teljesítményét
Néhány alapvető hűtőszekrény-használati szabály betartásával nemcsak a gyomorrontás, de az élelmiszer-pazarlás is megelőzhető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra