Tényleg kezelhető vizelettel a seb?

Valóban antibakteriális hatása van a vizeletnek, és kezelhető vele például a medúzacsípés vagy bármilyen más sérülés?

Medúzacsípés esetén az első kezelési mód, amely sok ember eszébe jut, a vizelet sebre csorgatása. Hogy a tévhit honnan ered, biztosan nem tudni (bár világszerte azután lett ismert ez a módszer, hogy a Jóbarátok című népszerű sorozatában is így enyhítették a medúzacsípés okozta fájdalmat), mindenesetre hatástalan: a szakemberek szerint inkább az ecetes víz segíthet ebben az esetben. Nem ez az egyetlen panasz, amelyet egyesek vizelettel orvosolnának, sőt egyesek nem is csak külsőleg alkalmazzák. Van bármilyen alapja a sebkezelő hatásáról szóló mítosznak? A Ködpiszkáló derítette ki.

Valóban antibakteriális hatása van a vizeletnek?
Valóban antibakteriális hatása van a vizeletnek?

Ezért veszélyes levizelni a sebet

A vizelettel történő sebkezelés mellett mondott leggyakoribb érv, hogy a belőlünk távozó folyadék steril és fertőtlenítő hatású. Egyik sem teljesen igaz: milliméterenként a vizelet körülbelül 100 ezer baktériumot tartalmaz, ami egyébként nem minősül soknak, de messze nem is steril. Megfelelő közegben ezek a baktériumok (körülbelül 60-70-féle) további szaporodásnak indulhatnak - nem is beszélve arról, amikor már eleve húgyúti fertőzéssel küzd az illető.

Mit mutat a vizelet? Amikor orvoshoz megyünk valamilyen bajunkkal, gyakran küldenek el minket vizeletvizsgálatra. Vajon mi minden mutatható ki ez alapján? Mit néz az orvos? Kattintson!

A vizelet (részben szerves sav-, nagyrészt viszont karbamidtartalma miatt) rendelkezik némi antibakteriális hatással. Ez a hatás viszont csupán arra szolgál, hogy a húgyutakban ne szaporodjanak túl a mikrobák - egészen más a helyzet, amikor egy fertőzött vagy fertőzéstől veszélyeztetett sebet szeretnénk megszabadítani a nagy mennyiségben jelen lévő kórokozóktól. A test levizelésének egyetlen pozitív hatása a vizelet karbamidtartalmával függhet össze. Ezt a vegyületet urea néven valószínűleg sokan ismerik bőrápoló kozmetikumok összetevőjeként.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: