Olcsóbb és valósághűbb az új, 3D-nyomtatott műszem

Minden részletében olyan, mint az igazi, sok millió embernek nyújthat majd segítséget.

Nagyjából nyolcmillió ember él a világon, aki baleset, betegség vagy születési rendellenesség miatt műszemet visel. Nekik kínál a korábbiaknál jobb megoldást a 3D-nyomtatott műszem – számol be a különleges technológiáról a Live Science.

szem, szemgolyó
A műszem teljesen valósághű. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az önbizalmuknak is jót tesz

A 3D-nyomtatáson alapuló eljárás nem csak időt, pénzt és energiát spórol, de mivel az ilyen protézisek a korábbiaknál jóval természetesebb hatást keltenek, a páciensek önbizalmát is jelentősen javíthatják. „A protézist viselő emberek többsége egyáltalán nem akarja, hogy ezt mások is észrevegyék” – mondta a portálnak a londoni Moorfields Eye Hospital eljárásáról Johann Reinhard. A németországi Fraunhofer Számítógépes Grafikai Kutatóintézet kutatója arról is beszámolt, hogy a műszemeket már felnőtt érintetteken tesztelik, és ha beválik, gyerekeken is kipróbálják majd. Ehhez azonban további vizsgálatokra és új szabályozásra lesz szükség.

A 3D-technlógia lehetővé teszi, hogy egy speciális képalkotó eljárással virtuális lenyomat készüljön a páciens szemüregéről és az egészséges szeméről. Az ezekből az adatokból készített tervrajzok alapján mindössze 90 perc alatt elkészülő 3D-nyomtatott protézisek az egészséges szemgolyó valósághű másolatai. A folyamat ráadásul felgyorsítható, ha egyszerre több szemet nyomtatnak ki: száz szemprotézis kinyomtatása mindössze tíz órát vesz majd igénybe a kutatók szerint.

Az eddigi, hagyományos szemprotézisnek ehhez képest több hátránya is van. Annak elkészítéséhez ugyanis öntőformát hoznak létre a páciens szemüregéből, amit aztán sablonként használnak a szemgödör viaszlenyomatához, hogy ez alapján készíthessék el a végleges műanyagprotézist. Ráadásul ezt általában 5-10 évente cserélni kell a műanyag elhasználódása miatt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra