Génterápiával kaphatják vissza hallásukat a siket gyerekek

A legkisebb neszt is meghallják, akiket eddig műtöttek.

Hallanak azok a születésüktől fogva siket gyerekek, akiket egy új génterápiás eljárással kezeltek Kínában és az Egyesült Államokban. Mindannyiuknál egy ritka génelváltozás okozta a rendellenességet – számolt be az úttörő eljárásról az RTL Híradó.

A hibás gén másolatát fecskendezik a fülbe

A műtétet végző csapat vezetője a műsorban elmondta: a kutatócsoport ötlete nyomán úgy állítják helyre a siketséget okozó gént, hogy annak egy másolatát fecskendezik a belső fülbe. Hogy az eljárás működik, az csak azután derült ki, hogy az első, ilyen módszerrel kezelt kisfiút hallásvizsgálatnak vetették alá. A 11 éves fiú először megijedt a hangoktól, de most már szereti őket, azt mondja, minden hangot. Bár lekésett arról, hogy megtanuljon beszélni, a hallás így is segít majd neki az életben. A kísérletben részt vevő hat teljesen siker gyerek közül öten hallanak és már társalogni is tudnak. 

Halláskárosodást több mint 150 génhiba okozhat, a szakemberek szerint ez a módszer akár öt-tíz éven belül elvezethet a gyakoribb génelváltozások okozta veleszületett siketség kezeléséhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra