Mitől szép a bőr télen?

HáziPatika

A változékony időjárás bőrünkre is kártékony hatással van. Testünket bebugyoláljuk, ha fázunk, de az arcunk fedetlen marad, így különös figyelmet kell fordítanunk a bőr ápolására.

Garbó, kötött pulóver, sapkák, sálak, és persze a pánikvásárlás. Ez történik, mikor hirtelen megváltozik az idő, mintha az ember nem tudná, nem emlékezne rá, milyen a hideg, sokkal intenzívebben éli meg, mikor átmenet nélkül robban be a tél. Lefagy az orrunk a buszmegállóban reggel és szinte hozzáfagy a kapaszkodóhoz a kezünk. Az autók téli gumit kapnak, mi csizmát veszünk elő, harisnyát húzunk a nadrág alá, de mi történik az arcunkkal a hidegben?

arcápolás

Hidratálás, a legfontosabb tevékenység

Kint a hidegben, az arcbőr kipirosodik, a hőmérséklet csökkenésével gyakran kevesebb vizet fogyasztunk, mint a forró nyári hónapokban. Ezt nagyon sokan fejfájással, esetleges migrénnel érzékelik elsődlegesen, és vannak, akik bőrükön veszik észre először a változást. Nagyon fontos a megváltozott időben a hidratálás, és legalább ugyanennyire fontos, hogy jó hidratálót vigyünk fel az arcbőrre, melynek pH-ja kiegyensúlyozott és dermatológiailag tesztelt.

Az érzékeny arcbőrűeknek körültekintően kell ápolószereket választani: legyenek elég hatékonyak, védjék meg a bőrt a káros külső hatásoktól, de legyenek kíméletesek és ne irritálják a bőrt. Arcápolási trükkök érzékeny bőrűeknek

A hidegebb hónapokra nyugodtan választhatunk intenzívebb ápolót, mint amit a meleg időben használunk. Nyáron a hidratálónk általában vizesebb állagú, télen jobb, ha zsírosabb, olajosabb, ám itt sem mindegy, milyen összetevőkből áll a bőr hidratálására, védelmére és regenerálására vásárolt termék. A vásárlás előtti feltérképezésnél fontos szempont, hogy a bőrápoló krém vagy szérum ne tartalmazzon irritáló anyagot.

A glicerin például egy olyan természetes anyag, mely fontos alkotóeleme a téli arcápoló krémeknek, hiszen pontosan ebben az időszakban segít a bőrnek megőrizni ellenállóképességét, rugalmasságát, szépségét. Az esszenciális zsírsavak is fontosak, és a vitaminok, kiemelten az E-vitamin, melyet tartalmaznia kellene a készítménynek, hogy bőrünk a megfelelő ápolásban részesüljön.

Minden a tisztítással kezdődik

Ne gondoljuk, hogy télen nem kell akkora figyelmet fordítani az arcbőr megtisztítására. Igaz nem izzadunk, de ugyanúgy kitesszük bőrünket a káros környezeti hatásoknak, több sminket is használunk és a fűtés sem kifejezetten kedvez arcbőrünknek, a nedvességtartalom tekintetében. Arcmosásnál kerülni kell a túl hideg és túl meleg vizet, az irritáló, kipirosodást okozó arcradírokat, melyek a folyamatos használattal egyre jobban szárítják a bőrt.

Este mossuk le alaposan a megfelelő tisztító kozmetikum segítségével a lerakódott szennyeződést, reggel pedig távolítsuk el az éjjel lerakódott zsiradékot és az elhalt hámsejteket az arcbőrről. Ez a rutin elengedhetetlen az egészséges, szép arcbőr fenntartásához a téli hónapokban is, kifejezetten akkor, mikor éjszakára több ápoló, hidratáló készítményt pakolunk az arcra. A tiszta bőr egészségesebb, jobban reagál és védekezik a környezeti hatásokkal szemben.


Fontos a sorrend

A kozmetikai szerek használatánál nem árt egy apró, de rendkívül fontos dolgot betartani. Az egymásra pakolással, összevissza használattal nem fogjuk elérni a kívánt hatást, és bizonyos esetekben még árthatunk is.

Az első lépés a tisztítás, a bőrtípusnak megfelelő géllel, habbal vagy arctisztító tejjel. Ezek után heti egy-két alkalommal hámlaszthatunk, használhatunk radírt, de fontos hogy ne terheljük ezzel minden nap a bőrt, ne nyúzzuk, nem lesz jobb tőle. A tonik a bőr pH-értékének visszaállításában segít, illetve frissíti a bőrt. Maszkot és pakolást sem kell minden nap felkenni, nem kell túlterhelni a bőrt, heti egy-két alkalom viszont segít a hidratálásban, ápolásban, a bőr rugalmasságának megőrzésében.  A nappali és az éjszakai krémek használata napi rutin, hidegebb időben többször megismételhető, ha nem kentünk BB-krémet vagy alapozót a hidratáló fölé.

Azt pedig még érdemes átgondolni, ha egy termékcsaládból választunk, valószínűleg nem fogják ütni egymást a termékek, hiszen azt úgy fejlesztették ki, hogy passzoljanak egymáshoz.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.