A nagymamák akár korábban is nyugdíjba mehetnek, ez a feltétele

Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is lehet jogosultsági időt szerezni a kedvezményes nyugellátáshoz.

Nők 40 kedvezményes nyugellátása a hölgyek körében sokféle élethelyzetben jelenthet korai nyugdíjba vonulási lehetőséget, ilyen lehet az is, ha egy nő nagymamaként szerez jogosultsági időt a kedvezményes nyugellátáshoz – írja az ado.hu.

nagymama, unoka, nagyszülő
A nagymamák akár korábban is nyugdíjba mehetnek. Fotó: Getty Images

Az unoka utáni gyedet, gyest is érvényesítheted

Előfordulhat, hogy a még nyugdíj előtt álló, aktív korú nagymama unokája mellett nagyszülői gyermekgondozási díjat (nagyszülői gyed), vagy nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást (nagyszülői gyes) vesz igénybe. Abban az esetben ugyanis, ha ez a hölgy a saját gyermekére tekintettel igénybe vett gyermeknevelési-, gyermekgondozási ellátások időtartamával nem merítette ki a negyven év jogosultsági időn belül lehetséges nyolc év gyermeknevelési időt, az unokája utáni gyedet, gyest itt még érvényesítheti jogosultsági időként.

A gyermekek otthongondozási díja vagy súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapított ápolási díj esetén rövidebb időtartam, a harminckét év helyett legalább harminc év, így ez esetben tíz év gyermeknevelési idő számítható be a negyven év jogosultsági időbe. A keresőtevékenységgel vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idő saját háztartásban nevelt öt gyermek után egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökkenhet.

Az ellátásban részesülők tetemes része 120 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kap, vannak azonban, akik 600 ezernél is magasabb nyugdíjat vehetnek átEnnyi magyar kapja a legnagyobb nyugdíjat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra