Barna, szőrtelen, sovány - ilyen a jövő férfiideálja?

Szolárium, gyanta, fogyasztótabletta - ez a három alapmódszer az amerikai tinifiúk szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy jól nézzenek ki.

A Baylor Egyetem kutatói 12-17 éves kor közötti kamaszok esetében azt állapították meg, hogy az ilyen korú fiatal fiúk nagymértékben koncentrálnak arra, milyennek látszanak kortársaik szemében, például milyen az alakjuk, egészséges-e a bőrük.

A kutatást vezető Dr. Jay Yoo az Egyesült Államok 7 iskolájában 155, átlagosan 14,3 éves fiatal fiú hozzáállását és magatartását mérte fel. Dr. Yoo szerint az egyértelműen mérhető volt, hogy függetlenül a kulturális vagy etnikai háttértől, a szép bőr volt a legfontosabb kritérium, amelynek minden fiatal szeretett volna megfelelni.

A szép bőr percepciójában a bőrszín is jelentős szerepet játszott a fiatal fiúk életében, mivel abból a tinik a szociális háttérre vonatkozó - vélelmezett - információkat olvassák ki. Egész pontosan a napbarnított - szoláriumozott - bőr sokkal vonzóbb, mivel kiegyensúlyozott társadalmi háttérről árulkodik a kamaszok számára, mint a halovány, sápadt bőr (ez a trend korábban éppen fordítva alakult, amikor a napbarnítottság még elsősorban azt jelentette, hogy az ilyen bőrtónusú emberek a munkásosztályhoz, azaz a kevésbé tehetős rétegekhez tartoznak). A sok szoláriumozás azonban a kockázati tényezők közé emeli a bőrrákot.

A fiatalok esetében a soványság is jóval kívánatosabb, mint a túlsúlyosság. Ám sokan sajnos nem mozgásban gazdag életmóddal, hanem a vény nélkül megvásárolható fogyasztótabletták szedésével érik el a tinédzser korosztályban, ami szintén hátrányosan hathat a fiatalok szervezetére.

Károsnak ugyan nem nevezhető, de korábban furcsának számító új trend az is, hogy a fiatal fiúk ma már rendszeresen járnak wellness stúdiókba, illetve vesznek igénybe kozmetikai szolgáltatásokat is, így például aromaterápiát vagy szőrtelenítő eljárásokat is.

A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy melyek azok az egyébként káros tevékenységek és szolgáltatások, amelyekkel szemben valamilyen módon fel kell lépni, hiszen az ebben a korban rögzülő minták gyakran alapvetően meghatározzák a fiatalok felnőttkori igényeit is - akkor is, ha tudják, hogy az adott tevékenység, szolgáltatás kockázatos az egészségükre.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

20-30 perces, néhány fogásból álló arcmasszázs is sokat lendít az arcbőr vérellátásán, frissességén, üdeségén és feszességén. Használjon hozzá tápláló arckrémet.