Barna, szőrtelen, sovány - ilyen a jövő férfiideálja?

Szolárium, gyanta, fogyasztótabletta - ez a három alapmódszer az amerikai tinifiúk szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy jól nézzenek ki.

A Baylor Egyetem kutatói 12-17 éves kor közötti kamaszok esetében azt állapították meg, hogy az ilyen korú fiatal fiúk nagymértékben koncentrálnak arra, milyennek látszanak kortársaik szemében, például milyen az alakjuk, egészséges-e a bőrük.

A kutatást vezető Dr. Jay Yoo az Egyesült Államok 7 iskolájában 155, átlagosan 14,3 éves fiatal fiú hozzáállását és magatartását mérte fel. Dr. Yoo szerint az egyértelműen mérhető volt, hogy függetlenül a kulturális vagy etnikai háttértől, a szép bőr volt a legfontosabb kritérium, amelynek minden fiatal szeretett volna megfelelni.

A szép bőr percepciójában a bőrszín is jelentős szerepet játszott a fiatal fiúk életében, mivel abból a tinik a szociális háttérre vonatkozó - vélelmezett - információkat olvassák ki. Egész pontosan a napbarnított - szoláriumozott - bőr sokkal vonzóbb, mivel kiegyensúlyozott társadalmi háttérről árulkodik a kamaszok számára, mint a halovány, sápadt bőr (ez a trend korábban éppen fordítva alakult, amikor a napbarnítottság még elsősorban azt jelentette, hogy az ilyen bőrtónusú emberek a munkásosztályhoz, azaz a kevésbé tehetős rétegekhez tartoznak). A sok szoláriumozás azonban a kockázati tényezők közé emeli a bőrrákot.

A fiatalok esetében a soványság is jóval kívánatosabb, mint a túlsúlyosság. Ám sokan sajnos nem mozgásban gazdag életmóddal, hanem a vény nélkül megvásárolható fogyasztótabletták szedésével érik el a tinédzser korosztályban, ami szintén hátrányosan hathat a fiatalok szervezetére.

Károsnak ugyan nem nevezhető, de korábban furcsának számító új trend az is, hogy a fiatal fiúk ma már rendszeresen járnak wellness stúdiókba, illetve vesznek igénybe kozmetikai szolgáltatásokat is, így például aromaterápiát vagy szőrtelenítő eljárásokat is.

A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy melyek azok az egyébként káros tevékenységek és szolgáltatások, amelyekkel szemben valamilyen módon fel kell lépni, hiszen az ebben a korban rögzülő minták gyakran alapvetően meghatározzák a fiatalok felnőttkori igényeit is - akkor is, ha tudják, hogy az adott tevékenység, szolgáltatás kockázatos az egészségükre.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Hetente érdemes bőrradírral eltávolítani az elpusztult hámsejteket, és felpezsdíteni a bőr anyagcseréjét. Radírozás után jobban szívódnak fel az ápoló krémek értékes anyagai.