"Egyre betegebb a társadalom, és egyre több gyerek érintett"

Máttyus Anna, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak gyermek és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosa nem ismer lehetetlent. Gyermekpszichiáteri munkáját igazi hivatásnak tekinti, és nem ritka, hogy például anorexiás gyermeken kell segítenie, ahogy az sem, hogy ezeket a betegségeket még mindig tabuként kezelik.

A Richter Aranyanyu Díj , és a vele járó 200 ezer forintot pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos kategóriákban ítélik oda immár három éve. Olyan nőket díjaznak, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, munkájuk nélkülözhetetlen, és megérdemlik, hogy sikereik országos nyilvánosságot kapjanak. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja az is, hogy növeljék a nők önbecsülését, illetve társadalmi megbecsülését. Máttyus Anna gyermekpszichiáter orvosnő kategóriában a zsűri győztese. Interjú.

Mennyire lepte meg, hogy jelölték a Richter Aranyanyu díjra?

Nagyon csodálkoztam, mikor Móni (aki jelölt engem) szólt. A család és a hivatásom is természetes része az életemnek, nem gondoltam, hogy ezért bármilyen külön elismerést érdemelnék. Azokkal a gyerekekkel és családokkal kerülök kapcsolatba, akik valami miatt szenvednek – a gyerekpszichiátrián belül pszichoszomatikus kórképekkel, evészavaros gyerekekkel, viselkedés és magatartásproblémás gyerekekkel is foglalkozunk -, és számomra nagyon nagy dolog, hogy ott lehetek mellettük.

Mit gondol, minek köszönhető, hogy ennyien szavaztak önre/a zsűri önt tartotta a legjobbnak?

Máttyus Anna

Úgy tudom én a zsűri szavazata alapján kaptam meg a díjat . Azt gondolom a zsűri figyelmét az ragadhatta meg, hogy hét saját gyermekünk van és gyermekpszichiáter vagyok. Olyan területen dolgozom, mely a nehéz helyzetben lévő egészségügyön belül kifejezett hiányszakma. Egyre betegebb a társadalom, és egyre több az olyan gyerek, fiatal, akik nehézségekkel küzdenek. Fontos, hogy erről beszéljünk, hogy erről tudjanak a szülők, a gyerekek – és legyen bátorságunk eljönni hozzánk, és segítséget kérjenek. Mert mi azon vagyunk, hogy aki ide kerül hozzánk, az lehetőleg a legjobb ellátást kapja.

Munkája során mi az a legfontosabb alapelv, amelyet szem előtt tart, amelynek szeretne megfelelni?

A legfontosabb számomra a rászorult helyzetben lévő ember tisztelete és szeretete. Igyekszem a legjobb tudásom és lehetőségeim szerint segíteni neki.

Milyen üzenetet szeretne megfogalmazni, példát mutatni kollégáinak, az azonos területen dolgozóknak?

A pszichiátrián megforduló betegek többnyire nagyon kiszolgáltatottak. Ez részben annak köszönhető, hogy a társadalom nagyon keveset, sok téves dolgot tud az őket érintő nehézségekről. Fontos, hogy hogyan fordulunk feléjük, mennyire figyelmesen tudjuk meghallgatni őket. Manapság ez nagyon nehéz, elveszünk a rengeteg adminisztrációban, annyi fele kéne megfelelnünk. Szükséges, hogy időnként testileg és lelkileg fel tudjunk töltődni, különben hamar kiégünk. És mint minden más gyógyítással kapcsolatos területen rendszeresen képezni kell magunkat.

Mit jelent önnek a <a href="https://www.aranyanyu.hu/" target="_blank">Richter Aranyanyu díj</a>? Érez változást az életében (például többen szeretnének önhöz kerülni), amióta győztes lett?

Továbbra is úgy érzem, hogy nem tettem semmi olyat, mely különösebb elismerést érdemelne. Kevesen vagyunk az osztályon, nehéz körülmények között dolgozunk, de mindig akad egy kis segítség, gesztus ami tovább lendít minket ha elfáradunk, a Richter Aranyanyu díj ilyen volt. Fontos kezdeményezésnek tartom a díjat, mert véleményem szerint sokszor az igazán nagy dolgokat a "szürke, hétköznapi" emberek teszik. Akik minden elismerés, rivaldafény nélkül csendben teszik a dolgukat, hogy másoknak, sokszor a legkiszolgáltatottabb embereknek segítsenek .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra