Humánmeteo: vegyük komolyan a hőség veszélyeit

Az időseket és a szívbetegeket különösen nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek.

Szerdán nem érkezik front a térségünkbe, további hőségre kell készülni. Egyre több ember érintenek majd az az alvászavarok, napközben pedig nyűgösség és idegesség lesz jellemző a kialvatlanság miatt. Csökken továbbá a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. Az alváshiány ráadásul az immunrendszert is gyengíti, ezért fontos lenne, hogy amikor csak tudunk, pihenjünk le, akár csak egy rövid időre is. Az időseket és a szívbetegeket különösen nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint fokozottan veszélyes helyzetre kell készülnünk.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a kánikulát. Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, ön is érintett lehet. Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából. (x)

Tippek, hogy könnyebben kibírjuk a hőséget


A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis ilyenkor fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszunk, a kávét és az alkoholt pedig jobb kerülni ebben az időben. Ezenkívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjunk, de ne fogyasszunk nehéz, zsíros ételeket. Részesítsük előnyben a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat. A forróságban kifejezetten jól esik a magas víztartalmú, hűsítő dinnye is.


A hőhullám idején igyekezünk úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetőségünk legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni, és naponta többször javasolt langyos vízzel lezuhanyozni. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hideg vizes ruhadarabbal hűsíthetjük magunkat.

hőség, kánikula, extrém meleg
Vegyük komolyan a hőség veszélyeit. Fotó: Getty Images

Kerüljük a tűző napot


Mindig kerüljük a tűző napsütést a szabadban tartózkodás során, fennáll ugyanis a napszúrás veszélye. Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, mert ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal a hűvösre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztalunk, azonnal kérjünk segítséget. Az UV-sugárzás a napokban eléri a nagyon erős fokozatot, ezért fényvédőkrém használata nélkül ne menjünk a napra. Magas faktorszámú naptejeket használjunk, az krémezést pedig szükség esetén ismételjük meg, strandolás és fokozott izzadás esetén gyakrabban.A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, főként az ózonkoncentráció növekedhet meg. A közlekedés során pedig a napsütés gyakran elvakíthatja a gépkocsivezetőket, és mivel a hőség miatt a reflexek is tompák, megnyúlik a reakcióidő. Emellett a nyűgös, ingerült sofőrök miatt is növekszik a balesetveszély. Utastérben soha ne hagyjunk kisgyereket és élő állatot, még nagyon rövid időre se, ugyanis pillanatok alatt felforrósodhat az utastér.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)