Patkányméreg volt az első doppingban

A dopping kifejezéssel a lóversenypályákon ismerkedhetett meg a hazai közönség, majd a teljesítményfokozó szerek gyorsan elterjedtek a sportolók körében is. Kezdetben konyakot, tojásfehérjét és egy patkányméregnek is használt anyagot használtak serkentőként.

Legalább 5500 doppingmintát vizsgál meg a 2016-os nyári olimpián a Nemzeti Sport összefoglalta a dopping történetét, kezdetektől az első súlyos botrányon át napjainkig.

A dopping szó afrikai eredetű, legalábbis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) zulu eredetekig vezeti vissza az etimológiáját. A dop olyan, törkölypálinkához hasonló italt jelentett, ami megnövelte a harcosok agresszivitását, s így harcban nyújtott képességüket is. Tőlük a gyarmatosító hollandok vették át, majd az angolokon keresztül terjedt el a kifejezés a világban. A holland nyelv etimológiai szótára szerint ugyanakkor a dopping szó alapja a doop szó, amelyet sűrű mártásokra használtak. Holland bevándorlók az újvilágba is eljuttatták a kifejezést, amelyet egy jelentéstorzuláson átesve már az ópium szinonimájaként, illetve stimuláns anyagokra használtak.

Az ókori olimpiák doppingolói nyers állati herét rágcsálva szerezték meg a jobb eredmény elérését segítő hormonlöketüket. A teljesítmény mesterséges, pótszerekkel való fokozása egyidős a játékokkal. Az akkori serkentőkről az alábbi cikkünkben olvashat részletesebben!

A lovak kezdték

Hazánkban először a lóversenypályán tűnt fel ez a kifejezés: a Vadász- és Versenylap 1900. november 24-i számában A „doping” címmel szenteltek cikket a jelenségnek, amelyet akkor is tisztességtelennek, csalásnak tartottak. Az elkövetkező években egyre gyakoribb vitatéma lett az amerikai kontinensről eredő módszer. A szaklapban így írnak: "A doping nem más, mint a lovak képességének szabályozása vegyiszerek által. Vannak szerek, melyek a szervezetre ingerlőleg hatnak s az összes élet funkcziókat okozzák, míg mások bágyasztólag hatva, csökkentik azokat. Az orvosi tudomány ezen tapasztalatait az amerikaiak behozták a trainingbe és ezek segítségével a legnagyszerűbb csalásokat viszik végbe".

Mindazok, akik tisztában voltak a csalással, busás összeget nyerhettek a cikk szerint: "Természetes, hogy a vegyiszerek hatása alatt a lovak egyszer jobban futnak, másszor minden kritikán alul, aszerint hogy minő szer lett alkalmazva; az illető állat pedig alapjában véve mindig ugyanazon kondiczióban van. A ki tudja, hogy minő szert kapott a ló, ehhez alkalmazhatja fogadásait" - írja a doppingról a lap. A cikkből kiderül, hogy a fecskendő felhasználásával szervezetbe juttatott dopping könnyen leleplezhetőnek számított („a szúrási csatornát a szakértő hamar felismeri”), így elterjedtebb volt a zselatinkapszulákkal elért teljesítménynövelés. Ilyenkor a zselatin vastagságával "időzíthették" is a dopping hatását. A doping szó gyorsan elterjedt - a századelőn már lovat is hívtak így - a teljesítménynövelést pedig hamarosan az emberek is alkalmazni kezdték.

Tojásfehérje, konyak és patkányméreg

Az első olimpiai bajnok, aki biztosan doppingolt, az amerikai Thomas John Hicks volt. A dopping ekkor (ebben a formájában) még nem volt illegális, Hicks pedig szó szerint befecskendezés segítségével nyerte meg a maratoni futást az 1904-es, St. Louis-i játékokon. A sportoló többször ereje végén járt, ami nem csoda: 40 fokban, majdnem százszázalékos páratartalomban versenyeztek a futók, ráadásul ekkor a verseny közbeni ivást is megtiltották az atlétáknak. Charles Lucas orvos egy kísérőautóból kétszer is sztrichnint adott be a versenyzőnek, ami akkoriban széles körben alkalmazott serkentőszer volt - ezt a szert kis adagban patkányméregként is használták. Emellett konyakkal és tojásfehérjével is fokozták a sportolók teljesítményét. Hicks a célban összeesett (még egy sztrichninbefecskendezés valószínűleg megölte volna), napokig kritikus állapotban volt, de felépült, és át tudta venni az aranyérmét.

Az első sportszabályozást a dopping ellen 1928-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozta, amely kizárt minden tudatos doppingolót a versenyből, illetve a doppingban segédkezőket is eltiltotta.

Sokan sokféle szerrel próbálták már növelni teljesítményüket az áhított érem megszerzéséért

A dopping nyomát hagyta a magyar irodalomban is, Kosztolányi Dezső amfetamin használata beivódott a versenysportba, illetve a második világháború alatt a katonák is kaptak különböző serkentő szereket.

Az 1950-es évektől a kerékpárosok is egyre nagyobb arányban használták ezeket a szereket, amely az olimpia egyik nagy tragédiájához vezetett. Knud Enemark Jensen, a csupán 24 éves dán versenyző a 40 fokos hőségben megrendezett csapat-időfutamversenyen esett el és törte be a koponyáját, majd az orvosi ellátás során elhunyt. A balesetét összefüggésbe hozták a szervezetében talált számos stimulánssal, ez vezetett a NOB orvosi bizottságának felállításához (1961) és a doppingtesztek ötkarikás bevezetésekhez (1968).

A riói olimpia ideje alatt egy helyi doppinglaborban vizsgálják majd a sportolók mintáit, 4500 vizeletmintát és legalább 1000 vérmintát ellenőriznek. A leadott fiolákat tíz évig megőrzik és ez idő alatt újra is vizsgálhatják, így 2026-ig fény derülhet egy-egy elsikkadt doppingügyre.

Forrás: Nemzeti Sport

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra