Díjazták a legjobb egészségértés-fejlesztőket

HáziPatika

Fővárosi kórház, szabadtéri múzeum és gyermekorvosok is szerepeltek a Nekem Szól! Egészségértés kampány idei díjazottjai között.

Idén ötödik alkalommal, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve adta át a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Az egészségügyi intézmények kategória győztese a Budapesti Szent Ferenc Kórház lakossági kardioprogramja lett, míg a társadalmi szervezetek kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programját ítélte legjobbnak a szakmai zsűri. A Közönségdíjat a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága, míg a Különdíjat az Ablak a Világra szülészeti adatbázis nyerte el. A kategóriák győztesei bruttó 500 ezer forint pénzdíjban részesültek.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot azzal a céllal, hogy díjazza, és minél több emberhez eljuttassa az egészségértéshez kapcsolódó legjobb kezdeményezéseket. Az idei pályázatot különösen aktuálissá teszi a pandémia, hiszen egy világjárvány idején még fontosabb, hogy a jó gyakorlatok minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is támogatva az egészségértés fejlődését. A mostani pályázatra 2019. október 1. és 2020. október 31. között Magyarországon futó vagy folyamatban lévő egészségértést támogató projektekkel lehetett nevezni.

"Talán éppen a rendkívüli járványhelyzet következtében a korábbiaknál is innovatívabb programokkal találkoztunk az idei Nekem Szó! Egészségértés pályázaton. Ez örömteli fejlemény, hiszen még inkább felértékelődött a hiteles, közérthető, egészséggel kapcsolatos kommunikáció" - mondta el a pályázat eredményeinek értékelése kapcsán Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

Az Egészségügyi intézmények és szakemberek kategóriát a Budapesti Szent Ferenc Kórház "Út az egészséghez" prevenciós és edukációs kardioprogramja nyerte, míg a Társadalmi szervezetek kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programját ítélte legjobbnak a szakmai zsűri. Az idei év egyik újdonsága, hogy az Egészségértés - Fókuszban a család témában különdíjat is osztottak, melyet az "Ablak a Világra" szülészeti adatbázis projektje nyert el.

A Nekem Szól! Egészségértés kampány idei díjazottjai. Fotó: Getty Images
A Nekem Szól! Egészségértés kampány idei díjazottjai. Fotó: AIPM

A tavalyi évhez hasonlóan a zsűri által kiválasztott legjobb 10 pályaműről a közönség is szavazhatott a megújult www.nekemszol.hu honlapon, míg a legjobbnak ítélt, laikusoknak szóló, hiteles egészségügyi felvilágosítással foglalkozó projektet a Nekem Szól! Egészségértés Díj stratégiai partnere, a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület különdíjjal díjazta. Mind a Közönségdíjat, mind a különdíjat a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának "Biztos kezekben a gyermekek" projektje nyerte el. A kategóriák, a Közönségdíj, valamint a család Különdíj győztesei egyenként bruttó 500 ezer forintos, míg az EgészségKommandó különdíjának nyertese bruttó 100 ezer forint pénzdíjban részesült. A zsűri a pályázatok értékelésénél azok szakmai tartalmát, laikusoknak szóló érthetőségét, kreativitását és újszerűségét vette figyelembe az értékeléskor.

A 2020-as zsűri tagjai:

  • Tóth Icó, a 2018-as Nekem Szól! pályázat egyik első díját is elnyerő, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért dolgozó Mályvavirág Alapítvány elnöke;
  • Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője;
  • Dr. Kókai-Nagy Ákos, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2020 nyertesei

Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek kategória

Budapesti Szent Ferenc Kórház - "Út az egészséghez" prevenciós és edukációs lakossági kardioprogram

A kórház által indított egészségügyi tanösvények célja a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, illetve cukorbetegek számára a rehabilitációt segítő túrákon túl a helyi lakosság "megmozgatása", figyelmük felhívása az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára. A túra során egyes alapvető egészségügyi mutatókat is mérni lehet, amit szakemberek értékelnek ki. 2015 óta eddig 6 tanösvényt indítottak, a résztvevők 5 százalékánál szűrtek ki komolyabb bajt vagy betegséget.

Társadalmi szervezetek, egyéb állami és gazdálkodó szervezetek és szakembereik kategória

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Demencia Program

Magyarországon elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum indított el kifejezetten demenciával élő időseknek szóló programot, és egyedül a Múzeum fogad demenciával élő időseket múltidéző programokon. Felkészítő alkalmakat tartanak hozzátartozók és szakemberek számára, emellett a szélesebb látogatóközönség figyelmét is igyekeznek ráirányítani a betegségre, egyebek mellett az évente megrendezésre kerülő Alzheimer Világnap rendezvényükkel.


"Egészségértés - Fókuszban a Család" Különdíj

Ablak a világra - Szülészeti adatbázis - Anyai tapasztalatok a számok tükrében

A projekt alapgondolata egy olyan szülészeti adatbázis létrehozása, ahol anyai tapasztalatok alapján tájékozódhatnak a szülés előtt álló kismamák a kórházak szülőszobai és csecsemőosztályos gyakorlatáról. A tapasztalatok megosztásához részletesen kidolgozott kérdőívek készültek, melyet eddig több mint 12 000 édesanya töltött ki. A projekt célja állandó visszajelzési és tájékozódási lehetőséget biztosítani a nők számára, valamint széleskörű, korszerű információkat nyújtani a szülés és a szoptatás kérdéseiben.

Közönségdíj és EgészségKommandó Különdíj

Biztos Kezek alapellátó Gyermekorvosok Társasága - Biztos kezekben a gyermekek

Az ország különböző részein praktizáló, alapellátó gyermekorvosokból álló csapat kezdeményezésének célja a családok informálása a koronavírus-fertőzést érintő mindennapi kérdésekről és aktuális gyermekgyógyászati kórképekről, védőoltással kapcsolatos tudnivalókról a legfrissebb nemzetközi szakirodalom alapján. A tájékoztatókat iskolák, védőnők és intézmények nyomtatott formában is felhasználták.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait