Ezt kell tenniük a városlakóknak egészségük megőrzéséért

Egyre kevesebb időt töltünk a természetben, ez pedig mentális és fizikai egészségünkre is kihat. Pedig viszonylag kevés idő elég lenne a jó levegőn, hogy sokkal jobban érezzük magunkat.

A világ népességének több mint fele városokban él, 2030-ra pedig az ENSZ becslései szerint már minden harmadik ember olyan városban fog élni, ahol több mint félmillióan laknakírja az Euronews.

természetjárás, séta, park, erdő, kirándulás, túra, jó levegő
A természetjárás kihat a mentális és fizikai egészségünkre is. Fotó: Getty Images

A városlakók gyakran nem töltenek elég időt a természetben, pedig a rendszeres séta pozitív hatása – amelyet a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói dokumentáltak – a mentális és fizikai egészségre is kihat. Annak ugyanis, aki rendszeresen tesz sétát a természetben, átlagosan 25 százalékkal kisebb eséllyel lesz magas a vérnyomása. 

Kevesebb fogy a gyógyszerekből is

Az erre vonatkozó kutatás során 16 ezer Helsinkiben és annak környékén élő lakost kérdeztek meg arról, milyen gyakran keresnek fel zöldövezeti területeket, illetve milyen rendszerességgel szednek hangulatjavító, szorongásoldó gyógyszereket. Az eredmények alapján elmondható: aki hetente háromszor-négyszer tesz sétát a természetben, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel használ antidepresszánsokat, és 26 százalékkal kisebb valószínűséggel asztma elleni gyógyszereket.

Javít a memórián és nagylelkűvé is tesz

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a gyakori természetjárás emellett jótékonyan hat az agyunkra, ráadásul együttérzőbbé és nagylelkűbbé tesz. Szintén jó hír, hogy minél több időt töltünk a technikai eszközöktől távol, a természetben, annál frissebbek leszünk mentálisan, javul a koncentrációnk és fejlődik a memóriánk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: