Ezt kell tenniük a városlakóknak egészségük megőrzéséért

Egyre kevesebb időt töltünk a természetben, ez pedig mentális és fizikai egészségünkre is kihat. Pedig viszonylag kevés idő elég lenne a jó levegőn, hogy sokkal jobban érezzük magunkat.

A világ népességének több mint fele városokban él, 2030-ra pedig az ENSZ becslései szerint már minden harmadik ember olyan városban fog élni, ahol több mint félmillióan laknakírja az Euronews.

természetjárás, séta, park, erdő, kirándulás, túra, jó levegő
A természetjárás kihat a mentális és fizikai egészségünkre is. Fotó: Getty Images

A városlakók gyakran nem töltenek elég időt a természetben, pedig a rendszeres séta pozitív hatása – amelyet a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói dokumentáltak – a mentális és fizikai egészségre is kihat. Annak ugyanis, aki rendszeresen tesz sétát a természetben, átlagosan 25 százalékkal kisebb eséllyel lesz magas a vérnyomása. 

Kevesebb fogy a gyógyszerekből is

Az erre vonatkozó kutatás során 16 ezer Helsinkiben és annak környékén élő lakost kérdeztek meg arról, milyen gyakran keresnek fel zöldövezeti területeket, illetve milyen rendszerességgel szednek hangulatjavító, szorongásoldó gyógyszereket. Az eredmények alapján elmondható: aki hetente háromszor-négyszer tesz sétát a természetben, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel használ antidepresszánsokat, és 26 százalékkal kisebb valószínűséggel asztma elleni gyógyszereket.

Javít a memórián és nagylelkűvé is tesz

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a gyakori természetjárás emellett jótékonyan hat az agyunkra, ráadásul együttérzőbbé és nagylelkűbbé tesz. Szintén jó hír, hogy minél több időt töltünk a technikai eszközöktől távol, a természetben, annál frissebbek leszünk mentálisan, javul a koncentrációnk és fejlődik a memóriánk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra