Down-szindrómások: van esély az önállóságra

A Down Alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy segítse a Down-szindrómás felnőttek önállósodását - mert bár értelmi képességeik korlátozottak, folyamatos fejlesztéssel az önálló életre is képessé válhatnak.

Az alapítvány Szalóki utcai Átmeneti Otthonának vezetőjével, Veperdiné Scholz Máriával beszélgettünk a mindennapokról és egy kedves kezdeményezésről. Március 21-e a Down-szindróma világnapja.

HáziPatika.com: Bemutatná röviden, mivel foglalkozik az Önök intézménye?

Veperdiné Scholz Mária: Intézményünk enyhe és középsúlyos értelmileg akadályozott, többnyire fiatal páciensek átmeneti ápolását, gondozását, illetve nappali szolgáltatását kínálja. Az otthon 30+30 fős engedéllyel működik, ami azt jelenti, hogy 30 fő napközi otthonos és 30 fő átmeneti otthonos Down-szindrómás elhelyezésére van lehetőségünk.

HáziPatika.com: Milyen tevékenységeket végeznek az Önökkel együttműködő Down-szindrómások?

V. S. M.: Pácienseinket különböző termékek készítésére tanítjuk meg, így egyedi képeslapokat készítenek, kis "szütyőket" kötnek, szőnek, természetesen az aktualitásoknak és igényeknek megfelelően. Legutóbb például március 15-ére készítettünk nemzeti színű apróságokat. Természetesen türelemre van szükség, mire egy-egy folyamatot magukévá tesznek. A jobb képességűeket bevonjuk a háztartás "rejtelmeibe" is: aki tud, segít a takarításban, vagy szerel a karbantartóval, sőt vannak, akik megszerezték a kertész-szakképesítést, őket az épületet körülvevő szép kertben aktivizáljuk. Munka tekintetében intézményen belüli és akkreditált foglalkoztatást tudunk nyújtani.

A Down Alapítványnál prioritást élvez a holisztikus szemlélet, tehát maximálisan figyelembe vesszük ezeknek az embereknek az adottságait és arra a tevékenységre állítjuk rá, amelyhez a legnagyobb affinitása és tehetsége van.

Készül az alkotás

HáziPatika.com: Külső támogató hogyan tud segíteni, ha szeretne, és módja van rá, az anyagi támogatáson túl? Tárgyi adományoknak is hasznát veszik?

V. S. M.: Bármilyen adományt örömmel fogadunk, de a legnagyszerűbb ajándék mindig számunkra az együtt töltött minőségi idő. Ezt a lehetőséget használtuk ki legutóbb, amikor is egy gyógyszercég, az Abbvie CSR felajánlotta, hogy néhány szoba dekorációs festésével tenné vidámabbá a környezetünket.

A festéssel járó nagy felfordulás és derű közepette remek interperszonális kapcsolatok alakultak ki, miközben a kedvessé "varázsolt" szobafalak nagy sikert arattak. Ez a szó szoros értelmében vett terápia, de nemcsak a lakóknak, hanem az ide betévedt vendégeknek is, mivel sokan akkor döbbennek rá, mekkora érték az egészség, mikor megtapasztalják ennek nem mindig természetes voltát. Munkájukat ezúton is köszönjük.

Tudta-e?

A Down-szindróma átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő – a legújabb kutatások az anyai életkort teszik felelőssé, állítva, hogy egy negyvenéves várandós nő magzata sokkal nagyobb valószínűséggel lesz Down-kóros, mint egy 25 éves nő gyermeke. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel.

A képen az AbbVie munkatársai láthatók

Down Alapítvány , amikor néhány évvel ezelőtt, állami támogatással elindította működő intézményein belül az értelmi fogyatékossággal élők foglalkoztatását. Így ma a résztvevők munkaképességétől függően munka-rehabilitációban, illetve fejlesztő-felkészítő foglalkozásokban vehetnek részt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra