Ez a nő valódi szuperképességekkel él

Nem érez fájdalmat, gyorsabban gyógyul és sosem fél. Hát nem mindannyian erre vágyunk? Egy brit nő azonban valóban ilyen szuperképességekkel rendelkezik.

66 éves koráig fel sem figyeltek arra, hogy Jo Cameron máshogy működik, mint a többi ember. Ám néhány évvel ezelőtt egy műtét után a szokásosnál gyorsabban felépült, és egyáltalán nem érzett fájdalmat – ez keltette fel az orvosok figyelmét. Akkor vették észre, hogy Cameron korábban számos égési sérülést és vágást szenvedett el szenvedés nélkül, és olyan gyorsan gyógyult, hogy ritkán volt szüksége orvosi ellátásra. Mint kiderült: egy ritka genetikai mutációnak köszönheti, hogy nem ismeri a fájdalmat, a félelmet, és szervezete gyorsabban regenerálódik, mint másokészámol be a különleges esetről az IFL Science.

Új gyógyszerek kifejlesztését remélik az állapota megfejtéséből

A genetikusoknak hat évbe telt, mire azonosították a Cameron szokatlan tulajdonságaiért felelős gént. Jelenleg a University College London kutatói azt vizsgálják: hogyan fejeződik ki a nő genetikája molekuláris szinten. A nő állapota egyébként azért ilyen szokatlan, mert két mutáció együttesen szerepel a testében, ami a laboratóriumban történő reprodukálását is megnehezíti.

A fájdalom nélküli élet persze jól hangzik, ám a fájdalomnak fontos szerepe van, az figyelmeztet ugyanis arra, ha valami baj van. Ha például valaki nem érzi, hogy megsérült, kezeletlen marad a sebe és elfertőződhet. De ugyanígy egy vakbélgyulladást is érezni kell ahhoz, hogy időben be tudjanak avatkozni. Ráadásul Cameron szuperképességei kellemetlen mellékhatásokkal is járnak: látszólag ezekkel összefüggő enyhe memóriazavaroktól szenved, egy műtét után pedig a morfium hatására erős hányinger és hányás kínozta. Még furcsább, hogy a nyála kivételes gyorsasággal oldja fel a fogászati fixálószereket.

Egy Marvel-filmben a tudósok a Cameronból nyert tudást arra használnák, hogy olyan katonákat hozzanak létre, akik nem éreznek félelmet, fájdalmat, és percek alatt felépülnek a harci sérülésekből. A valódi tudomány azonban nem így működik, de a kutatók reményei szerint eredményeik olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek szükség esetén felgyorsítják a regenerációt, illetve elnyomják a fájdalmat vagy a félelmet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra