+14° - +31°
Nincs front

Az immunrendszer és a bélflóra kapcsolata

A bélflórának nemcsak az emésztésben, de immunrendszerünk működésében is kulcsszerepe van, ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük az egyensúlyi állapotot. Mit tehetünk ezért?

Születésünk pillanatában bélrendszerünk még majdhogynem teljesen steril, majd ahogy kezdetben anyatejjel, később pedig egyre változatosabb élelmiszerekkel táplálkozunk, hasznos baktériumok milliárdjai népesítik be a vékony- és a vastagbelet. Ezeknek a baktériumoknak az egész életünk során kulcsszerepük lesz az egészségünk megőrzésében: nemcsak a megfelelő emésztéshez, de az immunrendszerünk működéséhez is elengedhetetlen munkát végeznek bennünk. Ezért, ha az egyensúlyi állapot felbomlik, az számos betegség kialakulását eredményezheti.

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy felborult a bélflóra egyensúlya

A helytelen táplálkozás, a stresszes életvitel és bizonyos gyógyszerek szedése miatt bélflóránk egyensúlya felborulhat és káros mikroorganizmusok is elszaporodhatnak a szervezetünkben. Milyen tünetek utalhatnak erre a problémára és hogyan kezelhető? Kattintson a részletekért!

Így erősítik az immunrendszert a bélbaktériumok

Akárcsak az ujjlenyomatunk, úgy bélflóránk is teljesen egyedi. A mikrobiomnak is hívott baktériumközösség minden szervezetben egy kicsit máshogy áll össze, mégis harmonikus egyensúlyban végzi feladatát a szervezetünkben. Kisebb mennyiségben a szervezetre ártó baktériumtörzsek is megjelenhetnek, amelyek, ha sikeresen megvetik a lábukat és elszaporodnak, az a bélflóra egyensúlyának megbomlását eredményezi. Általában a stressz, a helytelen táplálkozás, a fertőzések, valamint gyógyszerek vagy antibiotikumok szedése válthat ki ilyen hatást, ami rövid úton azimmunrendszermeggyengülését eredményezi.

Ezek a hasznos baktériumok ugyanis számos módon segítik a szervezetünk védelmének megerősítését. Egyrészt megakadályozzák, hogy a kórokozók megtapadjanak a nyálkahártyán és szaporodásnak induljanak, sőt még pusztítják is ezeket a szervezetre veszélyes mikrobákat. Hozzájárulnak a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, vas és magnézium felszívódásához, valamint több vitamin, például a B- és K-vitaminok termelődéséhez egyaránt. A megfelelő emésztési folyamatoknak köszönhetően hozzájárulnak a vitamin- és ásványianyag-raktáraink újratöltéséhez, a sejtanyagcseréhez és a nyomelemek megfelelő hasznosulásához.

Akárcsak az ujjlenyomatunk, úgy bélflóránk is teljesen egyedi. Fotó: Getty Images
Akárcsak az ujjlenyomatunk, úgy bélflóránk is teljesen egyedi. Fotó: Getty Images

A bélflóra károsodására ezért az immunrendszer általános legyengülését is jelző tünetek utalhatnak. Állandó fáradékonyság, erőtlenség lesz rajtunk úrrá, a pihenésünk éjszaka sem kielégítő ilyenkor, gyakran felébredünk és sokat forgolódunk. A rossz táplálékfelszívódás és a vitaminhiány a bőrünk, hajunk és körmeink egészségén is tetten érhető lesz. A vas és/vagy B-12-vitamin felszívódási zavara vérszegénységhez is vezethet. Az immunrendszer legyengülése miatt általánosan kiszolgáltatottabbá válunk a kórokozóknak: állandóan tüsszögünk, köhögünk, folyik az orrunk, s épp csak kijövünk az egyik náthából, máris kezdődik a másik. Az immunrendszer gyengesége miatt a herpeszvírus is aktiválódhat, amiről főként az ajak környékén kialakuló, fájó duzzanat árulkodhat.

Segíthetnek a probiotikumok

Hogy a bélflóra egyensúlyát helyreállítsuk, szükségünk lesz probiotikumokra. Ezek olyan élő mikroorganizmusok, amelyeket megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, és támogatják a védekezőrendszer megfelelő működését a kórokozókkal szemben. Nagyrészt olyan tejsavbaktériumok alkotják, amelyek a gyomor savas környezetén is keresztüljutva a vastagbélbe juthatnak. Több kutatás is igazolta, hogy a probiotikumok fogyasztása támogatja a szervezet védekező képességét a kórokozókkal szemben, és szignifikánsan csökkenti a felső légúti fertőzések és az influenzaszerű tünetek előfordulását egyaránt.

A probiotikumokat legegyszerűbben tejtermékek - sajtok, túrókészítmények - fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe, de a kovászos uborka és a savanyú káposzta is segítheti a pótlását. Persze a változatos és tápanyagokban gazdag étrend önmagában is szolgálja a bélrendszerünk és egész szervezetünk egészségét.


A patikák polcain több olyan készítmény is elérhető, amely a bélflóra helyreállítását célzó, jótékony baktériumtörzsek mellett olyan nyomelemeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer normál működéséhez. Főleg hosszas betegeskedés, illetve egy antibiotikumkúrát követően lehet fontos a pótlás, amellyel gyorsan helyreállítható a bélrendszerünkben lévő mikrobiom egészsége.

Tisztelt Doktornő! Barátnőm anyukájának övsömör betegsége van. 1 hete derült ki. Barátnőm együtt lakik az anyukájával. Sok időt töltünk együtt, az anyukájával ritkán találkozom. Gyerekkoromban volt bárányhimlőm. Van esélyem elkapni, ha csak a barátnőmmel találkozom? Barátnőm is volt bárányhimlős. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, S. Judit

Tisztelt Kérdező! Az övsömör a korábbi fertőzés reaktiválódása miatt alakul ki. A reaktiválódás leginkább az immunrendszer csökkent működése (pl. időskor, legyengült állapot, fokozott pszichés vagy fizikai stressz) miatt jön létre. A bő...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

Étrendünket minél többféle élelmiszerből állítsuk össze, így többféle vitaminhoz juthatunk hozzá. A zöldségeket és gyümölcsöket minél színesebb összeállításban fogyasszuk!